български
Последвайте ни на:

10 състояния, които високоинтензивната магнитотерапия лекува

Магнитотерапията е популярен вид физиотерапия, който е познат от древността и използва силата на магнитните полета, за да повлиява върху редица видове заболявания. През 2016 г. ние от BTL променихме изцяло начина, по който тя се прилага, като създадохме технологията BTL SUPER INDUCTIVE SYSTEM.

Този революционен апарат генерира електромагнитно поле с висока интензивност, което влияе положително върху тъканите. Технологията стимулира естествените процеси на възстановяване в човешкия организъм, без необходимост от лекарства или каквато и да е интервенция.

Обмисляте ли покупка на апарат за провеждане на високоинтензивна магнитотерапия? Нуждаете ли се от повече информация за неговите приложения, преди да направите обосновано решение? В тази статия ще прочетете повече за 10-те заболявания, от които ще излекувате своите пациенти, прилагайки този вид терапия!

header_BTLBG-2019-02-20_Article

 

1. ДИХАТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ

Обикновено проблемите, свързани със затруднено дишане, се осъществява чрез спирометрия. Но понякога те са причинени слабост или недобър контрол на мускулите, които участват в дихателния процес. Високоинтензивната магнитотерапия стимулира и укрепва тези мускули. По този начин Вашите пациенти отново ще започнат да дишат нормално, без значение дали са налице унаследени или придобити респираторни заболявания.

2. Спастичност

Спастичността е състояние на повишен, анормален мускулен тонус, който често възниква след травма на главния или гръбначния мозък и е съпроводен от сериозни двигателни затруднения. Високоинтензивната магнитотерапия не само отпуска спастичните мускули, но стимулира и техния функционален капацитет.

3. Импинджмънт Синдром

Синдромът на притискане (познат като импинджмънт синдром) е остро болково състояние, засягащо раменната и тазобедрената става. При естественото си движение, сухожилията на ротаторния маншон или тазобедрената става се дразнят и възпаляват. Причините за неговата поява могат да се крият в травми, мускулен дисбаланс, нарушена поза, дегенеративни състояния и претоварване. Тогава Вашият пациент ще Ви посети с оплаквания от остра болка, мускулна слабост и силно ограничен обем на движение.

Благодарение на медицинските ефекти от високоинтензивната магнитотерапия, болката при импинджмънт синдрома значително намалява, а обемът на движение постепенно се увеличава и възстановява.

4. Увредена нервна тъкан

Уврежданията на нервната тъкан биват различни по степен – от компресия (прищипване) до пълно прекъсване. Всяко отделно състояние изисква различен план за лечение, който често е допълнен и от физиотерапия.

Високоинтензивната магнитотерапия стимулира увредения нерв, като повишава кръвообращението и увеличава подхранването му с важни за организма вещества. Това води до редуциране на болката, възвръщане на мускулния тонус и облекчаване състоянието на Вашия пациент.

5. Синдром на карпалния тунел

Синдромът на карпалния тунел се характеризира с компресия и подуване на медиалния нерв в областта на китката. Това може да доведе до загуба на мускулна сила и функционален дефицит, придружени от изтръпване и болка. Високоинтензивната магнитотерапия води до незабавно облекчаване на болката и възстановява невромускулния контрол.

BTLBG_2019-08-06_1

 

6. Мобилизиране на торакалния дял на гръбначния стълб

Мобилизацията на торакалния дял e под формата на леки пасивни движения, които се извършват с помощта на терапевт и целят да увеличат гъвкавостта и подвижността на гръбначния стълб.

Високоинтензивната магнитотерапия имитира мануалните движения, като предизвиква множество леки контракции в областта на гръбнака и го мобилизира, освобождавайки блокажите, но без да изисква пряката намеса на терапевт.

7. Пателарна тендинопатия (Коляно на скачача)

Пателарната тендинопатия е възпаление (травма) на сухожилието, което свързва колянното капаче (patella) с горната част на пищялната кост. Тя е резултат от повишено натоварване на коленните екстензори и техните сухожилия. В популярната медицина състоянието е познато и под наименованието „коляно на скачача“ (jumper’s knee) и се среща предимно при спортисти.

Ако Ваш пациент страда от петиларна тендинопатия, е важно да възстановите мускулния баланс и да предизвикате аналгезия. Използвайте високоинтензивна магнитотерапия в рехабилитационния план, за да релаксирате претоварените мускули и да редуцирате болката.

8. Разместен диск

Хрущялните дискове, които са разположени между всеки от прешлените на гръбначния стълб, са изложени на ежедневно физическо натоварване. С времето е възможно да се появи механично увреждане, което да ги накара „да изскочат“ от протежението на гръбнака и да притиснат нерв. Резултатът – болки в гърба, свързани с изтръпване и мускулна слабост.

Основавайки се на теориите за управление на болката, високоинтензивната магнитотерапия е успешно приложима за всеки един стадий на това състояние, водейки до моментална аналгезия.

9. Предотвратяване на мускулната атрофия

Мускулната атрофия е характерна за пациенти, които са обездвижени поради неврологично заболяване. Високоинтензивната магнитотерапия предизвиква контракции, които поддържат мускулите активни и увеличават техния функционален капацитет. Така можете ефективно да предотвратите атрофия при своите пациенти и да поддържате тяхното физическо състояние.

10. Счупена кост (фрактура)

За да може счупената кост да заздравее, са ѝ нужни около 6 седмици. Зарастването изисква повишено кръвоснабдяване и по-добра минерализация на хрущялите – ефект, който можете да постигнете по-бързо и по-ефективно, като приложите високоинтензивна магнитотерапия още в началото на възстановителните процеси.