български
Последвайте ни на:

ЕКГ апаратите и тяхното значение за съвременната кардиология

BTL CardioPoint-ECG

ЕКГ е абревиатура, широко употребявана в кардиологията, с която е прието да се назовава понятието електрокардиограма (electrocardiogram). Терминът има гръцки произход. "Електро" означава електрически, "кардио" - сърце и "граф" - записвам. ЕКГ апаратите са модерни машини, които записват и тълкуват здравна информация за диагностични цели. Данните се извличат чрез магнитни импулси, които улавят и отразяват дейността на сърцето.

За да се постави правилна диагноза, важно e с каква апаратура се извършват изследванията на сърцето или т.нар. сърдечно-съдови стрес-тестове. Колкото е по-нова и напреднала в софтуерен план кардиологичната апаратура, толкова по-добри са възможностите за идентифициране на здравословен проблем в зародиш и назначаването на адекватно лечение.

В това отношение ЕКГ апаратите, базирани на специализирания софтуер BTL CardioPoint-ECG са се доказали като най-разумното решение. Те са високотехнологични, надеждни и оказват незаменима помощ както на лекари, така и на пациенти.

Как работят многоканалните ЕКГ апарати на БТЛ

 

Иновативните електрокардиографи на БТЛ улавят сърдечния ритъм и го интерпретират във формата на електрически импулси. В този вид сърдечните данни могат лесно да бъдат разчетени от кардиолога. Тази процедура се нарича електрокардиограма (ЕКГ) и е изцяло неинвазивна.

Сравнително прости по своя характер, ЕКГ изследванията са фундаментът, върху който кардиологията се развива и надгражда.

Накратко, апаратите за ЕКГ стрес-тест извършват следното:

  • определят степента и регулярността на ударите на сърцето;
  • отчитат размера и проекцията на сърдечните клапи;
  • проверяват за увредени или болни тъкани и други физически нередности;
  • следят за странични ефекти след прием на лекарства, след операция, напрежение от пейсмейкъри и всичко друго, което по някакъв начин би увредило сърцето.

Защо ЕКГ апаратите на БТЛ са еднакво полезни за пациенти със сърдечни проблеми и за кардиолози?

 

БТЛ предлага три серии професионални, многоканални апарати за извършване на надеждни ЕКГ изследвания. Всяка от продуктовите линии – S, M и L – съдържа по няколко модела, които са разработени на обща концепция, но се различават по набора от по-специални функции. Това, което обединява всички, е компактният дизайн, изключително издръжливата батерия, дисплей с висока резолюция, удобни клавиши, бърза и надеждна обработка на данните и висококачествен формат на принтиране.

ЕКГ апаратите се използват за измерване на сърдечната дейност при пациенти със следните симптоми или състояния:

  • Шум в сърцето

Звуци, идващи от сърцето, в резултат на нарушения в кръвообращението. Шумът в сърцето се среща при много хора и се приема за нещо нормално. В същото време не бива да се пренебрегва. Има случаи, когато той може да бъде сигнал за блокирана или повредена сърдечна клапа, артерия или друг проблем.

  • Аритмия

Характеризира се като неравномерно сърцебиене. Причина за това може да бъде извънредно натоварване, което да кара сърцето да бие прекалено бавно, прекалено бързо или неравномерно.

  • Епилептични пристъпи и припадъци

Пациенти, които се оплакват от необясними припадъци или епилептични пристъпи трябва да се подложат на ЕКГ тест. Целта на изследването в такива случаи е да се изключи варианта за сърдечна недостатъчност, като причина за пристъпите.

  • Инфаркт на миокарда

При това състояние, сърцето спира да бие вследствие на пълно блокиране притока на кръв към сърцето, което води до загуба на кислород.

 

ЕКГ апаратите на БТЛ изпълняват ключова роля за навременната диагностика на сърдечни заболявания при наличието на тези и много други симптоми. Изследванията, които се правят с тях, дават най-ценното в ръцете на специалистите по кардиология, а именно надеждни и прецизни данни за анализ, въз основа на които се поставят точни диагнози. По този начин пациентите получават адекватно лечение и добри шансове за но-нататъшно оздравяване.