български
Последвайте ни на:

Интервю с доц. д-р Красимира Казалъкова

BTL_Kazalakova_News_Header_900x471

 

В навечерието на VIII Конгрес по физикална и рехабилитационна медицина с генерален спонсор БТЛ Индъстриийз ще ви запознаем с някои от най-добрите специалисти в областта. 
Не пропускайте възможността да се запознаете и с най-новите високотехнологични разработки на БТЛ Индъстрийз отблизо! Ще бъдем на Щанд 1, ет. 1, срещу зала Правец. Повече за събитието ще научите тук. 

Настоящото интервю е посветено на доц. д-р Красимира Казалъкова. 

Доц. д-р Красимира Казалъкова е началник на отделението по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, където работи от 1998 г. Завършва медицина в МУ София през 1986 г. Има 31-годишен професионален опит и множество публикации в български и чуждестранни списания. Ежегодно участва във форуми, симпозиуми и конгреси с международно участие. Член е на българската асоциация по физикална и рехабилитационна медицина за болнична помощ.

Доц. д-р Казалъкова, защо избрахте да се занимавате с физикална и рехабилитационна медицина?

Защото специалността е интердисциплинарна и това я прави изключително предизвикателна. Пациентите ни са със заболявания от различно естество. От областите на травматологията и хирургията, с болкови симптоми на целия опорно-двигателен апарат, слединсултни състояния и много други.  

Колко време и отдаденост е нужна, за да станеш добър специалист?

Времето е субективен фактор, тъй като за 3 години може да се диагностицират, консултират и лекуват пациенти със сходни заболявания. В други случаи, в зависимост от работната среда, да се наложи лекарят да се учи „в движение”. Според мен са необходими поне 10 години работа по специалността, за да се изработи маниер на терапевтично поведение и да се придобие увереност.   

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ви?

Да се лекува тежко пострадал болен, поетапно преминавайки  от интензивните клиники и отделения до изписването му – вертикализиран и обучен да се справя без чужда помощ. Да върнеш максимално бързо едно дете в училище, пострадало от травма. Да излекуваш тежка рана с физикални средства, защото хирургът разчита на теб. Предизвикателствата са много. 

Важно ли е да бъдете в крак с иновациите и новите технологии?

Трябва да сме в крак с иновациите на пазара, за да се развиваме успешно. В противен случай ще тъпчем отпреди 20 години.  

Защо избрахте БТЛ като партньор?

Предлагането на качествена медицинска апаратура е повече от важно - тя е основното ни оръдие и средство за конкурентоспособност. Благодарение на иновативната апаратура на BTL можем да предоставим още по-добро терапевтично обслужване на пациентите си.  

С кои апарати на БТЛ работите и как те помагат на пациентите ви?

Работим с ударно-вълновата терапия BTL Shockwave Therapy, високоинтензивната магнитотерапия BTL Super Inductive System и с апаратура за електролечение. С тях лекуваме различни нозологии: спастични вяли парези, опорно-двигателен апарат, болкова сипмтоматика в различни области на тялото.