български
Последвайте ни на:

Интервю с д-р Силвия Паскалева

BTL_Paskaleva_News_Header_900x471

 

В навечерието на VIII Конгрес по физикална и рехабилитационна медицина с генерален спонсор БТЛ Индъстриийз ще ви запознаем с някои от най-добрите специалисти в областта. Не пропускайте възможността да се запознаете и с най-новите високотехнологични разработки на БТЛ Индъстрийз отблизо! Ще бъдем на Щанд 1, ет. 1, срещу зала Правец. Повече за събитието ще научите ТУК.

Настоящото интервю е посветено на д-р Силвия Паскалева. 

Д-р Силвия Паскалева е специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Завършва Медицинска Академия гр. София, а по-късно и УНСС със Здравен мениджмънт и магистратура по маркетинг. Доктор е по икономика. През 2001 година специализира Физикална терапия и рехабилитация. Близо 20 години е ръководител на Спортно-оздравителен комплекс „Лозенец“ към Министерски съвет, а в периода 2013-2014 г. е лекар на Националния отбор по художествена гимнастика. Съосновател на Българската асоциация по балнеотуризъм (БАБ). 

Д-р Паскалева, защо избрахте да се занимавате с физикална и рехабилитационна медицина?

Интересен въпрос! Стана съвсем случайно, да не кажа, че изобщо не исках. Аз съм от първия випуск лекари без разпределение. Където и да потърсиш работа, навсякъде искаха хора със стаж, а как да го натрупаш? Започнах по замествания на едно място, на второ. По-късно се откри свободна длъжност във физиотерапията, за която въобще и не исках да чуя.  Все пак ме увериха, че това е най-добрата и перспективна специалност, и започнах уж временно. И така вече 25 години. Сега, ако трябва да избирам, пак бих се насочила към физиотерапията. До ден днешен съм благодарна на колегите, които ме насочиха.

Колко време и отдаденост е нужна, за да станеш добър специалист?

Времето е относително понятие, а отдадеността изцяло. Ако искаш да бъдеш добър специалист, трябва да работиш и да се обучаваш непрекъснато. Придобиването на специалност е първата стъпка. После следват непрекъснати тесни специализации, семинари, доклади, конференции, конгреси. Това те поглъща изцяло. Трябва да отдепяш време да се самоусъвършенстваш, да обучаваш екипа, с когото работиш, да се развивате вазимно. Един добър специалист, едно име се градят с години и се защитават цял живот.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което сте се сблъсквали в работата си? 

Когато преди години, още бях млад физиотерапевт, се изправих пред тогавашния министър-председател на страната ни и му казах, че ще скъсам дипломата си, ако не успея да му помогна. Това беше много смело от моя страна, но аз бях и много млада. Тогава всички прочути специалисти се бяха изредили да го консултират. Но успях да му помогна и то със средствата на физиотерапията! 

BTL_Paskaleva_News_Image_900x311

 

Важно ли е да бъдете в крак с иновациите и новите технологии?

За мен това е най-важното! Истинско предизвикателство е. Пациентите се доверяват на нас, а ние трябва да сме наясно с технологиите и най-новите методи за лечение, за да им предоставяме най-добрите алтернативи. Най-удовлетворяващото и зареждащо нещо е, когато чуеш благодарността на пациента, че си му помогнал.  Винаги съм обичала да изучавам и въвеждам новостите. И не съм сбъркала.

Защо избрахте БТЛ като партньор?

Партньорството ми с БТЛ започна около 1994-1995 година, когато оборудвах нова физиотерапия. Знаех, че компанията е чешка, защото бях ходила на специализация там. Първите апарати, които използвах, бяха много опростени. После продължих да се запознавам с новите разработки на фирмата - винаги съм искала първа да тествам новата апаратура. Така с годините изградихме прекрасно парньорство, което продължава и до днес.

С кои апарати на БТЛ работите и как те помагат на пациентите ви?

Работя с най-модерната серия уреди в стандартната физиотерапия BTL-4000 Smart&Premium, както и с високотехнологичните – високоинтензивен лазер, ударно-вълнова терапия, високоинтензивна магнитотерапия и таргетирана радиочестотна терапия.  Имам направени протоколи, които дават много добри терапевтични резултати и то след първата процедура. Но така е, когато познаваш апаратурата си, знаеш какво можеш да постигнеш с нея и имаш възможност да комбинираш терапиите. Сега моите пациенти, голяма част от които са спортисти и търсят бързи резултати, са изключително доволни. Работим в добра колаборация както с ортопеди, така и със спортни лекари и други тесни специалисти.