български
Последвайте ни на:

5 качества на добрия физиотерапевт

2018-09-07_Article_header

 

Физиотерапевтът приема множество различни роли в своето ежедневие. Той съчетава знания от различни медицински сфери, богата обща култура, дългогодишен опит, висококачествена грижа и експертиза, докато изпълнява най-важната си цел – да възстановява и поддържа доброто здраве на своите пациенти. Но кои са качествата, които най-много отличават добрия физиотерапевт? По повод Световния ден на физиотерапията сме събрали няколко причини, които ще ви помогнат да разпознаете добрия физиотерапевт в медицинската практика.

Добрият физиотерапевт не спира да се развива

Той знае, че за да бъде добър, непрекъснато трябва да надгражда своите умения и знания. Ето защо добрият рехабилитатор не спира да се информира, да търси и да учи за новите тенденции във физиотерапията. Той посещава обучения, конгреси, конференции и обменя опит със свои колеги, непрестанно увеличавайки своята експертиза. Основна негова цел е да бъде достоен посланик на своята професия и се учи ежедневно от всеки и постоянно, за да бъде все по-добър и да предлага възможно най-добрата грижа на своите пациенти.

Добрият физиотерапевт използва лично отношение

Той обяснява всичко на пациента си, образова го и му говори разбираемо, защото не го възприема като поредния медицински случай. Добрият физиотерапевт дава конкретни указания и насоки, предлага последващо лечение и обяснява всички предстоящи стъпки и процеси, за да помогне на пациента си да разбере проблема и неговото съответно решение и да се почувства максимално комфортно и спокойно. Той не изнася лекции, не се кара и не се отнася непочтено и неподходящо. Неговият стремеж е да предостави правилно лечение, обвързано с доверие и дълготрайни резултати. И винаги ще направи повече, отколкото е нужно.

Добрият физиотерапевт има широка експертиза

Той е избрал специалност, която изисква и съчетава знания от други медицински и немедицински сфери. Опитът в различни области, добрата обща култура, разнообразните интереси и личностните му умения му помагат да бъде по-добър специалист, който разбира своя пациент и неговите ежедневни предизвикателства.

Добрият физиотерапевт е професионалист

Той съчетава своите знания и опит с честно и професионално отношение. Използва своите силни страни, за да идентифицира настоящите проблеми при всеки свой пациент и да пристъпи към най-подходящата рехабилитация за него. Добрият физиотерапевт е учтив, честен и реалистичен в своята грижа. И въпреки че знае, че успешните резултати се постигат с доверие и персонално отношение между него и пациента, той не си позволява да нарушава професионалната дистанция.

Добрият физиотерапевт създава приятна и положителна среда

Той е търпелив и знае, че не е единственият с трудности в своето ежедневие. Ето защо добрият физиотерапевт се стреми винаги да поддържа позитивизма в отношенията си с пациентите. Той се съсредоточава единствено върху това, което ще подобри тяхното състояние. Не се хаби да насочва излишни сили върху отрицателните аспекти, а вместо се насочва към изграждането на една позитивна, приятна и изпълнена с доверие среда. Той желае да изгради увереност и спокойствие в своята физиотерапевтична практика, което води до намаляване на притеснението у пациента и създава начин на мислене, което подпомага рехабилитационния процес.

Истината е, че добрият професионалист (без значение дали е физиотерапевт, кардиолог или друг медицински специалист) е този, който се отнася сериозно и с уважение към своята професия и своите пациенти. Той се държи отговорно, професионално и посвещава живота си на това да помага на другите. Пропуснахме ли нещо? Споделете ни - какво друго според вас отличава добрия специалист?