C31_Article_BTL-TR-Therapy_header

Само за специалисти: всичко за Текар терапията на едно място

Текар терапията е сред най-ефективните решения за болки в мускулите и възстановяване на меките тъкани. Тя е предпочитана от всеки физиотерапевт, който иска да предостави бързи резултати на своите пациенти, съчетавайки надеждността на апаратната процедура с мануални техники.
 

 

Какво представлява Текар терапията?

Таргетираната радиочестотна терапия (позната и като Текáр) е сред най-ефективните методи за незабавно лечение на болки, травми и заболявания в мускулите и ставите. Тя доставя високочестотна енергия до мускулните тъкани, като прониква в дълбочина и предизвиква хипертермия в болезнената област, освобождавайки болезнените точки.

Ключовото предимство на Текар е, че съчетава надеждността на апаратната процедура с креативността на терапевта и необятните мануални техники, които може да приложи.

Оттук идват и изключително бързите и в същото време дълготрайни резултати:

• незабавно облекчава болката в мускулите и меките тъкани
• подпомага възстановяването на мускулите
• отпуска хипертоничните мускули
• редуцира отоците след травма

Експерименти и изследвания, свързани с медицински лечения, които използват високочестотни токове, датират още от края на 19-ти век. През 1890 година известният френски лекар, физик и изобретател Жак Арсен д‘Арсонвал открива, че използването на ток с честота 10 KHz не води до мускулни съкращения, а генерира ендогенна (вътрешна) топлина. Впоследствие той, заедно с други свои колеги, разработва първите капацитивни и резистивни електроди, които са в основата на Текар терапията.

Малко по-късно – през 1939 година, Уилям Бомонт съсредоточава съществена част от своя научен труд върху изследването на приложенията на електроидите. Плодовете на 10-годишната му отдаденост карат високочестотният ток през 50-те години на 20 век да става все по-често използван в областта на хирургията.

Но едва през 1995 година италиански медици задълбочават по-сериозно в изучаването на тази енергия, надграждат трудовете на д‘Арсонвал и Бомонт и представят процедури за функционална рехабилитация с неинвазивни мобилни електроди.
 

C31_Article_BTL-TR-Therapy_image-1

 

Какъв е механизмът на действие на Текар терапията?

Таргетираната радиочестотна терапия използва високочестотен променлив ток, който се превръща в ендогенна топлина, след като проникне дълбоко в третираната тъкан.

Радиочестотната енергия преминава през тъканите чрез употребата на два електрода – неутрален (който е с по-голяма площ) и активен (може да бъде капацитивен или резистивен). Енергията се пренася в посока от активния към неутралния електрод. Поради естествената резистивност на човешкото тяло към радиочестотата, наблюдаваме засилено съпротивление, което повишава температурата на тъканите в дълбочина и отключва многобройните ефекти на терапията.

Важно е да отбележим, че различните тъкани имат своята индивидуална структура, а оттам носят и специфично тъканно съпротивление. Това предполага и използването на различен подход, за да нагреем селективно всяка от тях. Ето защо таргетираната радиочестотна терапия предоставя прецизно и ефективно лечение, като използва два режима на работа, с които цели загряването на различни тъкани в различна дълбочина.

Капацитивният режим използва капацитивен активен електрод и по-ниска честота. При него въздействаме върху повърхностите тъканни слоеве (дерма, подкожие, мускулни тъкани), които са с характерно високо водно съдържание. В някои случаи, този режим се използва за третиране на остри травми.

От своя страна, при резистивния режим таргетираме по-плътните тъкани, които са с висока устойчивост, ниско водно съдържание и по-надълбоко (кости, стави, сухожилия, лигаменти, хрущяли). Разбира се, терапевтът използва резистивен електрод и по-голям интензитет на радиочестотата.

Какъв е резултатът? Предизвикване на равномерна тъканна хипертермия. Горе можете да разгледате термални снимки на няколко третирани зони, които са заснети веднага след края на терапевтичната процедура. В проявата на локалната хипертермия основна роля играе вазодилатацията, водейки до облекчаване на болката и отпускане на мускулите.
 

Да обобщим

Таргетираната радиочестотна терапия образува топлина вътре в тъканите – за разлика от други физиотерапевтични процедури, които внасят топлината чрез нагряване или инфрачервена светлина. За целта се използват два режима – капацитивен и резестивен, откъдето произлиза и наименованието

TECAR – Terapia Capacitiva Resistiva (от италиански).

 

Какви са медицинските ефекти от Текар терапията?

Медицинските ефекти, до които води таргетираната радиочестотна терапия, се обособяват в 2 групи: термични и атермични.

Термични ефекти

При използването на радиочестота с по-висок интензитет наблюдаваме по-висока температура в тъканите, която води до появата на т.нар. вазодилатация (или разширяване на кръвоносните съдове). Ускорената циркулация на кръвта в третираната зона увеличава количествата кислород и хранителни вещества, които се доставят до тъканите, и довежда до появата на основните терапевтични ефекти:

• Релаксация на мускулите (миорелаксация)
• Облекчаване на болката (аналгезия)
• Ускорено възстановяване на увредените (травмираните) меки тъкани

Атермични ефекти

Употребата на нискоинтензивна радиочестота води до по-лесно загряване на повърхностите тъканни слоеве и подобрява действието на лимфната система, което се проявява в:

• Редуциране на отоците (остри или хронични)
• Засилване на противовъзпалителните процеси
• По-бързо абсорбиране на натрупаните токсини

Кога се наблюдават тези ефекти?

Пациентите ви ще усетят медицинските ефекти от Текар още след първата терапия и често споделят за:

• незабавно облекчаване на болката
• по-добро възстановяване след травми
• увеличен мускулен тонус
• цялостно подобрение във физическото състояние
 

C31_Article_BTL-TR-Therapy_image-3

 

За какви състояния се прилага Текар терапията?

Таргетираната радиочестотна терапия е приложима при широк набор от остри и хронични спортни травми и състояния, засягащи меките тъкани.

1. Тригерни точки и мускулни спазми

Тригерните точки и мускулните спазми са болезнени симптоми, най-често изразени при фибромиалгия – автоимунно заболяване, предизвикващо болка, повишена чувствителност и умора. Тези симптоми водят до значителни затруднения при извършването на ежедневните дейности (ADL). Ето защо е необходимо ефективното лечение на тригерните точки и мускулните спазми, което да предизвика аналгезия и да доведе до възстановяване на подвижността.

Клинично проучване с оригинално заглавие „Efficacy evaluation of targeted radiofrequency therapy in trigger points and functional muscle spasms treatment“ цели да направи оценка на ефекта от таргетираната радиочестотна терапия (TR-Therapy) при 500 kHz за лечение на болезнени състояния, причинени от тригерни точки и функционални мускулни спазми, и да ги сравни с ефектите от конвенционалната физиотерапия.

В проучването участват 40 пациенти (22 жени и 18 мъже), диагностицирани с тригерни точки и функционални мускулни спазми, разпределени в две групи – група за лечение и група за контрол. Групата за лечение (n=20) премина през серия от процедури с BTL TR-Therapy, докато контролната група (n=20) беше лекувана с конвенционална физиотерапия (електротерапия, ултразвукова терапия, магнитотерапия, микровълнова терапия).

Основната мярка за резултат е оценката на възприемането на болката по 10-точкова визуална аналогова скала (VAS). Вторичната мярка за резултат е подробна оценка на изпитаните трудности при извършване на ежедневните дейности (ADL), за чиято цел е използван въпросник за функционална оценка на пациента (PFAQ) от 24 части (всяка част се оценява от 0 до 6). Данните са събрани на етапа преди и след лечението (точно преди първата и веднага след последната терапия).

Резултати от прочуването сочат, че пациентите от групата за лечение докладват за средно редуциране на болката със 77%, а групата за контрол – с 63%. Средното подобрение на способностите за извършване на ежедневните дейности в групата за лечение е 41%, а в контролната група – 21%.

Проучването заключава, че таргетираната радиочестотна терапия (Текар) е по-ефективно решение при лечение на болезнени състояния с ограничаващ фактор (воден от тригерни точки и функционални мускулни спазми) в сравнение с конвенционалните физиотерапевтични методи.
 

C31_Article_BTL-TR-Therapy_image-4

 

2. Импинджмънт синдром на раменната става (болезнено рамо)

Най-честата причина за появата на т.нар. синдромът на замръзналото рамо е повтарящи се движения, които повдигат ръката над нивото на главата. Тези движения притискат мускулните сухожилия, които изграждат раменния комплекс, водейки до болка, ограничен обем на движение и негативни последици в ежедневието на пациента. При това състояние, Текар терапията е приложима след като острата фаза на заболяването е преминала. Целите на лечението с нея са възстановяване на мускулната координация на рамото, възстановяване на мускулния тонус в третираната област и облекчаване на болката.

3. Болка в коляното

Болката в коляното, позната като гоналгия, е състояние, на което често пациентите не обръщат особено внимание. Но същата тази болка води до спонтанни промени в походката и позата на тялото. За да ги компенсират, пациентите претоварват други мускулни групи, в които се появят на болка и скованост, като по този начин създават един затворен кръг за своето тяло. В този случай, можете да приложите таргетираната радиочестотна терапия, като я съчетаете с масажни техники и стречинг. Това ще облекчи болката при пациенти с гоналгия, ще редуцира мускулния хипертонус и може да предотврати нуждата от операция на коляното. Ако пък пациентът вече е преминал хирургична интервенция, Текар терапията ще ускори неговото възстановяване.
 

C31_Article_BTL-TR-Therapy_image-5

 

За кои пациенти се препоръчва Текар терапия и колко дълго продължава лечението?

Таргетираната радиочестотна терапия е идеално решение за всеки пациент, който страда от болки, спазми или скованост в мускулите. Текар е и препоръчителна терапия за всички активни или професионални спортисти, които се нуждаят от по-бързо и по-ефективно възстановяване на мускулите.

Преди започване на рехабилитационен курс с Текар (или който и да е вид терапия) пациентът задължително преминава консултация с медицински специалист. Обикновено, една процедура продължава до 30 минути. В повечето случаи пациентът посещава медицинския център по 2 пъти седмично, в продължение на месец и половина.

Как протича Текар терапията?

Преди началото на процедурата, физиотерапевтът определя болезнената точка и поставя специален електрод в близост до мястото, което ще третира. След това въвежда необходимите настройки на апарата и започва терапията, като непрекъснато се уверява дали пациентът се чувства добре. Текар позволява съчетаване на апаратна терапия с мануални техники за постигане на по-добри терапевтични резултати. Ето защо терапевтът има свободата да определя динамиката на самата процедура, като съчетава загряването в дълбочина с масажни, пасивни или активиращи техники.

Боли ли Текар терапията? Безопасна ли е?

Не, таргетираната радиочестотна терапия не боли. Напротив, Текар отпуска мускулите, подобрява тяхното състояние, ускорява възстановяването им и облекчава хроничната болка във врата, гърба и кръста. По време на процедурата пациентът усеща приятно затопляне на третираната зона, което води до моментален резултат – било то отпускане на мускула или цялостно облекчаване на болката.

Таргетираната радиочестотна терапия е напълно безопасна, комфортна и релаксираща. Терапевтът има ангажимент да се увери, че пациентът се чувства добре във всеки един момент от процедурата. Нещо повече - апаратите на BTL за провеждане на Текар терапия имат вградена защита за контрол на съпротивлението, която осигурява максимална сигурност както за пациента, така и за терапевта.

Колко дълго продължава ефектът?

Ефектът от терапия с Текар се появява няколко минути след началото на процедурата и продължава дълго след края ѝ. Конкретният терапевтичен резултат варира според:

• третираното състояние/заболяване на пациента
• извършвана физическа активност
• цялостното здравословно състояние
• други видове терапии, включени в плана за рехабилитация

При добра програма за физиотерапия и спазване препоръките на терапевта, резултатите от таргетираната радиочестотна терапия могат да бъдат постоянни във времето.
 

C31_Article_BTL-TR-Therapy_image-6

 

Защо да изберете BTL TR-Therapy - апарат за Текар терапия от BTL?

BTL TR-Therapy е професионален медицински апарат за провеждане на таргетирана радиочестотна терапия, който пренася високочестотна електромагнитна енергия в тъканите и предизвиква селективна хипертермия, водейки до редица медицински ефекти, сред които облекчаване на болката, мускулна релаксация и оздравяване на тъканите. Наличието на BTL TR-Therapy във вашата медицинска практика означава само едно – че осигурявате сигурна, безопасна и ефективна грижа за своите пациенти.

Eдинствен по рода си удобен и ергономичен апликатор

Ергономичният апликатор играе основна роля в предоставянето на безупречни терапевтични процедури с BTL TR-Therapy. Повърхността му е изработена от издръжливо и приятно на допир покритие. Неговите размери са проектирани така, че да може да се използва лесно и да се комбинира с всякакви терапевтични техники. Може би най-яркото му отличително предимство е вграденият аудио-визуален контрол на контакта, който осигурява максимална ефективност на терапията.

Вградена технология за контрол на импеданса

BTL TR-Therapy е единственият апарат за текар терапия, което използва иновативната патентована технология Dynamic Impedance Control. Тя осигурява непрекъснатото измерване на динамиката на тъканното съпротивление и модулира мощността на енергията спрямо спецификите на третираната тъкан, за да осигури ефективен терапевтичен процес. Постоянната регулация на мощността елиминира всеки потенциален дискомфорт по време на терапията.

Комбинация с множество мануални техники

BTL TR-Therapy позволява на всеки терапевт да комбинира апаратната терапия с най-подходящата за пациента физическа модалност, за да подобри значително ефекта от терапията и да осигури моментални и дълготрайни резултати. Когато таргетираната радиочестотна терапия действа в синхрон с мануални техники, тя се превръща в едно от най-мощните средства за релаксация на мускулите и подпомагане на регенеративния процес в тъканите.

Комбинацията от BTL TR-Therapy и масажни техники най-често се използва при рефлекторно причинен мускулен хипертонус. Тя увеличава кръвообращението и доставката на хранителни вещества, кислород и защитни агенти на третираната тъкан.

Комбинацията от BTL TR-Therapy и пасивни техники подпомага облекчаването на тригерните точки и мускулните спазми, причиняващи болка на пациента. В резултат, комбинацията веднага разширява обема на движение в дадения сегмент и връща свободата на пациента при извършване на ежедневни дейности.

Комбинацията от BTL TR-Therapy и техники за мускулна активация (чрез изометрично или изотонично контрахиране) фокусира хипертерпията в съкращавния мускул. Доставената радиочестотна енергия активира мускулните влакна и води до включването им в изпълняваните стереотипи.
 

C31_Article_BTL-TR-Therapy_image-8

 

Бързи протоколи и терапевтична енциклопедия

Можете да управлявате BTL TR-Therapy лесно благодарение на неговия голям сензорен екран, чрез който бързо разглеждате и настройвате параметрите на терапията. Ако пък искате да спестите своето време, можете лесно да заложите на предварителните бързи протоколи с терапевтични параметри по подразбиране, които сме създали за вас. Апаратът разполага и с богата терапевтична енциклопедия, която ви дава възможност да изберете терапия, която е подходяща за дадена част от тялото. Ако притежавате екип от медицински специалисти, също не трябва да се тревожите. Лесната и интуитивна употреба на BTL TR-Therapy ви спестява разходи за обучение и позволява на екипа ви да пести време от допълнителна адаптация.

Сигурен медицински апарат и надежден партньор в България

BTL TR-Therapy е високотехнологичен медицински уред, който е безопасен, лесен за управление и с доказана ефективност. Апаратът е разработен от BTL Industries – световен лидер в проектирането и производството на съвременна медицинска апаратура. Както всеки друг наш продукт, и апаратът за таргетирана радиочестотна терапия е доказан с редица клинични проучвания, за да осигури не само безопасност за пациента, но и безкомпромисни резултати за физиотерапевта.

BTL TR-Therapy е медицински апарат с гаранция и сервизно обслужване на производител в България. Ние сме единствената компания в България, която може да се похвали със собствено производство и международен сервиз на територията на страната. Осигуряваме бърза доставка на апарата (след сключен договор), както и обучение за работа с него, след като го инсталираме във вашата практика.
 

BTL TR-Therapy във вашия медицински център

Ако имате интерес към апарат за Текар терапия, разгледайте нашите продукти и ни изпратете запитване.
 

Последни новини

C21_BTLBG_Article_RSWT_header

Радиална ударно-вълнова терапия: приложения и предимства

Радиалната ударно-вълнова терапия е приложима във физиотерапията, рехабилитацията, ортопедията и урологията, като е подходяща за повлияване на състояния, засягащи най-вече повърхностните тъканни структури.

Част от споменатите детайли, предназначения, конфигурации и/или аксесоари може да не са налични във вашата страна. За повече информация се свържете с вашия локален дистрибутор. Сайтът не е предназначен за потребители от САЩ.