български
Последвайте ни на:

5 неща за ударно-вълновата терапия, които трябва да знаете

Ударно-вълновата терапия се използва за пръв път през 1980 г. за разбиване на камъни в бъбреците. Но в последните няколко десетилетия този метод намира своето приложение в редица области на медицината.

2019-03-20_BTLBG_SWT_article-header_960x500

 

Какво представлява ударно-вълновата терапия?

Ударно-вълновата терапия, позната и като шокуейв, се прилага за трайното премахване на хроничната болка. За целта се използват пневматично генерирани ударни вълни с ниска честота (5-20 Hz) и налягане (1-5 бара), които се нанасят около вече съществуваща, хронична травма. Това кара организма да възобнови своите естествени оздравителни процеси в засегнатата зона. По този начин – неинвазивно и без болкоуспокояващи – можете да предложите безопасно и ефективно решение на своите пациенти за широк спектър от мускулно-скелетни заболявания.

Радиалната ударно-вълнова терапия се прилага с помощта на апарат със специален накрайник, който позволява генерираните ударни вълни да достигнат до още по-голяма дълбочина и да разкрият най-голямото предимство на терапията – моменталното и дълготрайно облекчаване на хроничната болката на пациента.

До какви медицински ефекти води ударно-вълновата терапия?

Начинът, по който шокуейв действа, е прост – акустичните вълни образуват „лъжливи“ микротрамви около хроничната. Те са само привидни, тъй като пациентът не усеща болка или дискомфорт, но в същото време организмът задейства естествените оздравителни процеси в засегнатата област. Метаболизмът се повишава и засилва отделянето на растежни фактори, които образуват нови кръвоносни съдове. Те, от своя страна, започват да доставят повече кислород и хранителни вещества в засегнатата зона, стимулирайки оздравяването на болните тъкани.

Отделно от своите основни ефекти, ударно-вълновата терапия повишава производството на колаген (което кара кожата да изглежда по-млада и стегната); редуцира възпалението на тъканите; и разсейва натрупванията от калциеви соли (калцификати).

В кои области се прилага и за какви заболявания?

Ударно-вълновата терапия е предпочитана от множество специалисти в различни области като физиотерапия, ортопедия, спортна медицина, урология, естетична медицина, дерматология и ветеринарна медицина.

Някои от най-честите хронични индикации, при които се използва ударно-вълнова терапия, са: болезнено рамо (синдром на замръзналото рамо), синдром на карпалния тунел, калциране на раменната става, тенис лакът (лателарен епикондилит), коляно на скачача (пателарен тендинит), и др.

 

2019-03-20_BTLBG_SWT_article-midheader_960x480

 

Защо да препоръчате ударно-вълнова терапия на своите пациенти?

Много често пациентите идват при вас – физиотерапевтите, изпитвайки притеснение относно терапията, на която ще се подложат. Вие лесно можете да ги предразположите, като ги информирате за 3-те най-важни качества на шокуейв:

Терапията е кратка и не боли

Лечението с ударно-вълнова терапия е напълно безопасно и без болка. Ако пациентът усети какъвто и да е дискомфорт, терапевтът моментално може да намали параметрите на терапията в реално време. Освен това, всяка сесия е с продължителност между 5 и 10 минути в зависимост от лекуваната диагноза.

Курсът се състои от малък брой терапии

Лечението с шокуейв обикновено се състои от 3 до 5 терапии, проведени в рамките на 10 дни. Продължителността може да варира съобразно нуждите на пациента и целите на физиотерапевта.

Резултатите са моментални

Пациентът изпитва облекчаване на болката още след първата терапия – при това без употребата на лекарства. Той възвръща своята подвижност постепенно в рамките на терапевтичния курс. Резултатите след цялата поредица от терапии са дълготрайни.

С какви други терапии може да бъде комбинирана?

В зависимост от състоянието на пациента, ударно-вълновата терапия може да бъде използвана както самостоятелно, така и в комбинация с други физиотерапевтични модалности. Лечението в синергия води до по-висока ефективност, по-добри резултати на терапията и намаляване времето, необходимо за рехабилитация. Ударно-вълновата терапия може да бъде комбинирана с електротерапия, ултразвукова и магнитотерапия, високоинтензивна лазерна терапия или Текар терапия.

 

 

На пазара има различни технологични решения, които удовлетворяват ценовите и техническите нужди на клиентите в България. Но апаратите за ударно-вълнова терапия от BTL са безспорно най-добрият избор за всеки клиент. Ние предлагаме най-мощните преносими уреди за радиална ударно-вълнова терапия на пазара, които се отличават не само с дизайна си (носител на наградата Red Dot), но и със своето лесно и интуитивно управление.

Всички физиотерапевтични апарати на BTL са създадени с фокус не само върху пациента, но и върху медицинския специалист. Комбинацията от гъвкава технология и внимание към детайла гарантира редица ползи за вашата медицинска практика, като по този начин ви помагаме да предоставяте най-добрата грижа на своите пациенти.