български
Последвайте ни на:

26 научни доказателства за действията на ударно-вълновата терапия [PDF файл]

Ударно-вълновата терапия трайно облекчава хроничната болка по нехирургичен път. За целта тя използва т.нар. акустични (ударни) вълни, които проникват надълбоко в тъканите и предизвикват възобновяване на възстановителните процеси в тялото. През годините, шокуейв терапията се е установила като предпочитана методика и намира широко приложение в различни области като физиотерапия, ортопедия, дерматология, урология и др. Тя е надеждно решение за всеки специалист по физикална медицина, особено ако пациентите му страдат от болезнено рамо, тенис лакът, шип на петата, коляно на скачача, синдром на карпалния тунел и дори еректилна дисфункция.

BTLBG_2019-08-09_960x502_header


Разбира се, ако планирате закупуването на апарат за провеждане на ударно-вълнова терапия, Вие трябва да сте убедени в научните доводи, които стоят зад неговата разработка. Безопасността на Вашите пациенти и предоставянето на безотказни решения от Ваша страна са два основни фактора, които в никакъв случай не трябва да пренебрегвате. Ето защо обобщихме някои от най-популярните научни доклади, посветени на ефективността от ударно-вълновата терапия.

1. Ефекти от приложението на екстракорпорална ударно-вълнова терапия при латерален епикондилит сред пациенти между 40 и 50-годишна възраст

Оригинално заглавие: The Effects Of Extracorporeal Shockwave Therapy (ESWT) In Treating Lateral Epicondylitis In People Between 40 And 50 Years Old
Автори: Dobreci Daniel-Lucian, Dobrescu Tatiana
Държава: Румъния
Година на публикуване: 2014

Целта на клиничното проучване, проведено в Румъния, е да установи ефектите от приложението на шокуейв терапия при пациенти между 40 и 50 години, които са претърпели конвенционално лечение без никакви резултати. Експериментът е проведен върху 43 души с латерален епикондилит, като в период от 5 седмици са извършени общо по 10 процедури за всеки пациент. За измерване и оценка на резултатите е използвана обратна връзка от пациентите в началото; по време на; и след края на терапевтичния курс. За моделирането и интерпретирането ѝ е използвана визуална аналогова скала (VAS), в която с 1 се означава липсата на каквато и да е болка, а с 10 – изключително силна болка.

Ето и какви са осреднените резултатите що се отнася до болката, която пациентът изпитва в покой:

 • Преди терапевтичния курс: VAS = 5.3
 • След последна процедура: VAS = 0.8
 • При 3-месечна визита (follow-up): VAS = 1.6

Проучването заключава, че ударно-вълновата терапия води до значително намаляване на хроничната болка в дългосрочен план и е повече от подходяща за пациенти, при които конвенционалните методи са неуспешни.

2. Приложение на ударно-вълнова терапия при пателарна тендинопатия

Оригинално заглавие: SHOCKWAVE THERAPY IN PATELLAR TENDINOPATHIES
Автори: Carlos Leal, Orlando Hernández, Margarita Cardozo, María Camila Gallo
Държава: Колумбия
Година на публикуване: 2012

Основната цел на проучването е да изследва и съпостави ефективността на единична и двойна терапия с шокуейв. То обхваща 49 пациента, изследвани в продължение на 3 години /между 2009-2012/ и разделени в две основи групи: контролна група (24 пациента, подложени само на една радиална сесия от 4 Bar) и терапевтична (25 пациента, подложени на две процедури от 4 Bar с разстояние 7 дни).

Състоянието на пациентите се проследява в продължение на една година. Резултатите сочат, че единичните сесии редуцират болката с 69,9%, а двойните - с 79,3%. Следователно, ефективността на двойните шокуейв сесии са по-висока с около 10% и са повече от подходящи при лечението на хронична пателарна тендинопатия.
 

BTLBG_2019-08-09_960x502_interim-image

 

3. Ефектът на радиалната ударно-вълнова терапия за намаляване на мускулната спастичност при пациенти с церебрална парализа

Оригинално заглавие: Effect Of Shock Wave Therapy On Muscle Spasticity In Children With Cerebral Palsy
Автори: E. Ilieva, M. Gonkova, I. Chavdarov
Държава: България
Година на публикуване: 2014 година

Целта на проучването е да проследи ефекта на радиалната ударно-вълнова терапия при наличие на хипертонус на плантарните мускули на флексора при деца с церебрална парализа. Изследвани са 7 момчета и 4 момичата на възраст между 2 и 7 години. Приложени са по 1000 шота (ударни вълни) върху прасцовия (Musculus gastrocnemius) и плоския (Musculus soleus) мускул. Сред методите за проследяване на резултатите залягат: пасивен обем на движение, модифицирана скала на Ashworth и педобарометрия. Оценката се извърша преди лечението, веднага след него, както и на проследяващи визити след 2 и 4 седмици.

Резултатите свидетелстват за значително редуциране на спастичността и предполагат множество ползи от лечението с ударно-вълнова терапия при деца със церебрална парализа.

4. Оценка на ефективността на ударно-вълновата терапия при възпаление на простатата

Оригинално заглавие: Evaluation Of SWT Efficiency In Alleviation Of Chronic Prostate Inflammation
Автори: Michael Abadjiev, Rosen Dimitrov, Svetlin Zlatev
Държава: България
Година на публикуване: 2014

Целта на проучването е да установи доколко е ефективна екстракорпоралната ударно-вълнова терапия, когато се използва за облекчаване на симптомите при пациенти, страдащи от синдрома на хроничната тазова болка (CPPS). Изсследването обхваща 29 мъже на вързаст от 27 до 70 години, които изпитват хронична тазова болка от поне 3 месеца и не са пристрастени към лекарства и наркотици.

Всички субекти преминават през курс от 4 терапии, проведени с BTL-6000 SWT в период от 4 седмици. 90 дни след приключване на терапиите, облекчаване на симптомите се наблюдава при 68% от пациентите. Следователно, ударно-вълновата терапия е безопасен и ефективен начин за редуциране на хроничната тазова болка и облекчаване на уринарните симптопи.

Искате ли да прочетете и останалите научни доказателства?

Свалете цялата електронна книга в PDF формат! В нея ще откриете всички медицински изследвания в оригинал на английски език. Те покриват множество заболявания, сред които:

 • плантарен фасциит
 • ахилесова тендинопатия
 • остеоартроза
 • пателарна тендинопатия
 • латерален епикондилит (тенис лакът)
 • болезнено рамо
 • калцификация
 • еректилна дисфункция
 • церебрална парализа и още много други!