български
Последвайте ни на:

7 въпроса, които пациентите задават за ударно-вълновата терапия

Радиалната ударно-вълнова терапия е един от най-ефективните неинвазивни методи за облекчаване на хроничната болка. Като специалист вече сте се уверили в нейната безотказност. Но е напълно нормално Вашите пациенти да изпитват известно притеснение от всяка нова предписана процедура. Тяхната загриженост най-често е изразена в задаването на доуточняващи въпроси преди старта на рехабилитационното лечение.

Ето защо споделяме някои от най-често задаваните въпроси, които можете да очаквате, когато препоръчате ударно-вълновата терапия на своите пациенти. Аргументите, които предоставяме, се базират на нашия богат опит, дългогодишна комуникация с клиенти и серия научни доказателства.

2019-09-10_BTLBG_SWT_FAQ_article-header_960x500

 

Какво точно представлява ударно-вълновата терапия?

Ударно-вълновата терапия (или шокуейв терапия) наподобява много бързо и нежно потупване върху мястото, на което пациентът го боли. При този вид процедура се доставя високо количество енергия до болезнената точка. Това възобновява естествените оздравителни процеси на организма и хроничната болка изчезва завинаги.

Шокуейв терапията се препоръчва на всички пациенти, които страдат от персистираща болка в раменете, лактите и коленете. Терапията се извършва без операция и без прием на медикаменти.

Ударно-вълновата терапия наистина ли ще ми помогне?

Всички пациенти от нашите клинични проучвания бяха преминали през медикаментозно лечение, което не беше дало особен резултат. В края на курса от процедури с BTL Shockwave, повече от 80% от тях докладваха значително подобрение или пълно елиминиране на хроничната болка.

Ще усетя ли болка по време на терапията? А след нея?

Пациентът може да усети леко дразнене или дискомфорт, в зависимост от степента на болката, която вече изпитва в травмираната област. Цялото лечение е под непространен контрол и наблюдение от медицински специалист, така че дори пациентът да получи неприятно усещане, параметрите на терапията могат да бъдат регулирани веднага.

Терапията продължава около 5 минути, което запазва ежедневния ритъм на пациента. След като тя приключи, е възможно той да изпитва лек дискомфорт в следващите 2 до 4 часа, но болка – не. След този времеви интервал, настъпва рязко облекчаване на болката.

Какви са противопоказанията?

Ударно-вълновата терапия е напълно безопасна освен в някои конкретни ситуации, сред които:

  • Нарушения на кръвта (напр. лошо съсирване)
  • Наличие на полипи в третирана област
  • Бременност
  • Тромбоза
  • Туморни заболявания
  • Полиневропатия
  • Остри възпаления, разкъсвания или болки

Забранена е употребата в областите на очите, главата, гръбначния мозък, бъбреците, черния дроб, миокарда, както и в областите, в които се наблюдава струпване на кръвоносни съдове и нервни окончания.

Важно: терапевтът е длъжен да се запознае подробно със здравното състояние на своя пациенти преди да предпиеме каквото и да било физиотерапевтично лечение. Предоставеният по-горе списък включва само някои противопоказания.

Научавайте всичко за Shockwave на момента!

Запишете се за нашия бюлетин, за да получавате всички новини за физиотерапия от BTL директно във входящата си поща!

От какъв брой процедури с шокуейв имам нужда?

Резултатите от терапия се усещат още след първата сесия, на която се е подложил пациентът. Броят на сесиите, нужни за постигане на дълготраен ефект, зависи от състоянието на пациента и влиянието на терапията. Опитът ни показва, че най-често този брой е между 3 до 5 сесии.

Колко често трябва да идвам на терапия?

Тук отново нещата зависят от самото състояние на пациента. Повечето индикации изискват между 3 и 5 терапии, разпределени в порядъка на 3 до 10 дни.

Имам ли някакви ограничения след края на терапията?

Желателно е пациентът да избягва силна физическа активност (особено такава, която натоварва третираната област) до 48 часа след провеждане на терапевтична сесия с BTL Shockwave.

 

Убедени сме, че в практиката си срещате и други „питанки“, които трябва да преодолеете, за да затвърдите доверието, което Вашият пациент Ви е гласувал. Кои са те? Споделете ни ги, като ни изпратите съобщение в нашата Facebook страница или като коментар по някоя от публикациите за Shockwave.