C22_BTLBG_Article_SWT-URO_header

Приложение на ударно-вълновата терапия в урологията

Урологичните заболявания като хроничен простатит, еректилна дисфункция и доброкачествено уголемяване на простатата засягат милиони мъже в световен мащаб и имат значителен ефект не само върху физическото им здраве, но и върху тяхното психологическото и социално благополучие.

Някои научни изследвания в последните години подчертават нарастващата им честота, като Global Burden of Disease 2019 посочва, че случаите на инфекции на пикочните пътища и доброкачествена хиперплазия на простатата са се увеличили съответно с 60,40% и 105,70% от 1990 г. до 2019 г. [Zhu Cong et al. Epidemiological trends of urinary tract infections, urolithiasis and benign prostatic hyperplasia in 203 countries and territories from 1990 to 2019. Military Medical Research, 2021, Vol,8, 64.].

Еректилната дисфункция е друго често срещано състояние, което засяга приблизително 15% от мъжете всяка година [Johannes CB et al. Incidence of erectile dysfunction in men 40 to 69 years old: longitudinal results from the Massachusetts male aging study. Journal of Urology. 2000, 163:460–463.]. През 1995 година, над 150 милиона мъже по света са били засегнати от еректилна дисфункция, като броят на мъжете с подобен тип оплакване се очаква да нарасне до 320 милиона до 2025 г. [Abolfotouh MA, Al-Helali NS. Effect of erectile dysfunction on quality of life. Eastern Mediterranean Health Journal, 2001, 7(3):510–518.].

Ефектите от урологичните заболявания се простират отвъд физическите симптоми, като често редуцират качеството на живот при мъжете и водят до намалено самочувствие, напрежение в интимните отношения, тревожност и депресия.
 

 

Ударно-вълновата терапия намира успешно приложение при различни урологични заболявания

Първоначално създадена за разбиване на камъни в бъбреците, ударно-вълновата терапия вече се използва широко във физиотерапията, рехабилитацията и ортопедията, тъй като е безопасна, ефективна и без странични ефекти.

Направените до момента клинични проучвания показват, че този вид терапия има значителни резултати и обещаващо приложение и при състояния като еректилна дисфункция, синдром на хроничната тазова болка, хроничен простатит и болест на Пейрони.

Тези проблеми имат огромно социално въздействие, тъй като засягат значителна част от мъжете поне веднъж в живота им. Понякога хирургичното лечение не е добра алтернатива, а фармакологичното – недостатъчно ефективно. Тогава ударно-вълновата терапия може да се окаже правилният избор за вашите пациенти, тъй като е неболезнена, неинвазивна и осигурява дълготрайни резултати.
 

C22_BTLBG_Article_SWT-URO_image-1

 

Механизъм на действие и медицински ефекти

Ударно-вълновата терапия се прилага със специален апликатор, в който сгъстен въздух под голямо налягане изстрелва прожектил към метално тяло на върха на апликатора, наречено трансмитер. Ударът в трансмитера създава акустична вълна с висока доза енергия, насочена към терапевтичната зона – пениса или простатата, която се предава радиално и разсейва своя интензитет.

Вълните преминават през различните слоеве на тъканите и засилват естествените противовъзпалителни и оздравителни процеси в организма. Клетъчният метаболизъм се повишава и засилва отделянето на растежни фактори, които образуват нови кръвоносни съдове. Те, от своя страна, започват да доставят повече кислород и хранителни вещества в засегнатата зона, стимулирайки нейното пълно оздравяване.

По този начин ударно-вълновата терапия облекчава болката, подобрява функцията на мускулите на тазовото дъно и възобновява еректилната функция.

Накратко, ударно-вълновата терапия:

•    Подпомага образуването на нови кръвоносни съдове
•    Подобрява кръвообращението и метаболизма на клетките
•    Облекчава болката
•    Премахва възпаленията
•    Подобрява ерекцията и функцията на простатата

За кои урологични пациенти е подходяща шокуейв терапията и колко процедури са необходими

Ударно-вълновата терапия е подходяща за всички мъже, които търсят ефективно решение при еректилна дисфункция, болка в тазовото дъно и цялостно подобрение в интимния си живот.

Процедурите с шокуейв са комфорти и кратки, продължавайки около 10 минути, което запазва нормалния ежедневен ритъм на пациента. По време на терапията той усеща лек натиск или потупване в зоната на пениса или простатата. Терапията се толерира изключително добре от повечето пациенти и нейните параметри винаги могат да се променят в реално време.

Терапевтичният план варира според състоянието на всеки пациент и се определя от лекуващия специалист. Препоръчителният протокол съдържа от 4 до 8 процедури, извършени по две седмично. Положителни резултати се наблюдават веднага след първата терапия, като те се подобряват постепенно в следващите няколко седмици и водят до дълготраен ефект.
 

 

Ударно-вълнова терапия при еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция е състояние, което се характеризира с невъзможност за постигане или задържане на твърда ерекция, достатъчна за извършването на сексуален акт. Факторите за появата ѝ могат да бъдат неврогенни, хормонални, психогенни, съдови и произтичащи от наличието на основни заболявания, които изискват компенсация и навременно лечение. Тъй като засилва кръвообращението, стимулира отделянето на растежни фактори, подпомага неоваскуларизацията и редуцира възпаленията, ударно-вълновата терапия има потенциал да доведе до подобрена еректилна функция в същата степен като Sildenafil (Viagra) [ASSALY-KADDOUM R et al. Low Intensity Extracorporeal Shock Wave Therapy Improves Erectile Function in a Model of Type II Diabetes Independently of NO/cGMP Pathway].

„Ударно-вълновата терапия е обещаваща възможност за лечение на еректилна дисфункция, позволяваща на пациента да постигне пълноценна ерекция“

Оригинално заглавие: Evaluation of Radial Extracorporeal Shock Wave Therapy in the Treatment of Erectile Dysfunction
Автори: Turcan, P.; Pokorny, P.; Prochazka, M.; Prochazkova, J.
Година на публикуване: 2015
Източник: 17th Congress of the European Society for Sexual Medicine 5 - 7 February 2015, Copenhagen, Denmark

Основната цел на това проучване е да оцени ефективността на радиалната ударно-вълнова терапия (RSWT) при лечение на еректилна дисфункция (ЕД) с помощта на апарата BTL-6000 SWT.

То включва 22 мъже с васкулогенна еректилна дисфункция с добър или намаляващ отговор към терапия с PDE5 инхибитори. При всички участници се наблюдава ЕД от повече от 6 месеца и е налице един или повече от следните критерии: метаболитен синдром, хиперхолестеролемия, хипертония, диабет, атеросклероза. Средната възраст е 52,6 ± 9,3 години.

Оценката на степента на ЕД е извършена преди терапевтичния курс, след първата терапия и при 3-месечна контролна визита, като за събиране и типизиране на резултатите се използва Международния индекс за еректилна дисфункция с пет фактора (IIEF-5).

Ударно-вълновата терапия се прилага по контактен начин, чрез директно приложение върху ствола и корена на пениса в пет основни точки, с 600 импулса във всяка от тях. Налягането варира от 1,5 до 2 Bar, в зависимост от това колко добре пациентът понася процедурата. Честотата на приложение е 12 Hz. Всички пациенти преминават 4 процедури на всеки 7 дни.

След последната процедури е регистрирано значително повишение в резултатите по IIEF-5 при 21 от пациентите, като при 1 мъж не се отчита съществена промяна. Същият пациент докладва за подобрен отговор след прием на PDE5 инхибитори.

Средната стойност на резултата по IIEF-5 се покачва от 14,09 преди терапевтичния курс до 21,36 след последната процедура. Минимално подобрение (4 пункта) се наблюдава при 4-ма пациенти, а при 11 от тях – подобрение от 6 до 10 пункта. Резултатите остават непроменени при 90-дневната контролна визита. Поносимостта към лечението е отлична, като нито един от участниците не съобщава за болка по време или след процедурите.

Клиничното проучване заключава, че радиалната ударно-вълнова терапия е ефективно, нехирургично, нефармакологично и комфортно лечение за пациенти с еректилна дисфункция, които преди нея са се повлиява добре от фармакотерапия. Процедурите с шокуейв са безболезнени и безопасни. Ето защо RSWT е обещаваща възможност за лечение на еректилна дисфункция, позволяваща на пациента да постигне и поддържа достатъчни и надеждни ерекции.

„Ударно-вълновата терапия може да играе важна роля при възстановяването на еректилната функция при мъже, при които медикаментозната терапия е неуспешна“

Оригинално заглавие: Evaluation of clinical efficacy, safety and patient satisfaction rate after low-intensity extracorporeal shockwave therapy for the treatment of male erectile dysfunction: an Australian first open-label single-arm prospective clinical trial
Автори: Eric Chung, Ross Cartmill
Година на публикуване: 2015

Основната цел на това клинично изпитание е да се оцени ефективността, безопасността и степента на удовлетвореност на пациентите с екстракорпорална ударно-вълнова терапия с нисък интензитет (LiESWT) при мъже с еректилна дисфункция (ЕД), тъй като LiESWT предизвиква неоваскуларизация и потенциално подобрява перфузията на пениса и еректилната функция.

Участниците в проучването са опитвали терапия с перорални PDE5 инхибитори, която не е показала успех, и посочват продължителност на еректилната дисфункция от над 18 месеца.

Лечението на пациентите се състои от 3000 ударни вълни (1000 ударни вълни към дисталния пенис, основата на пениса и телесните тела в перинеума) два пъти седмично в продължение на 6 седмици. Не са докладвани странични ефекти на LiESWT. Повечето пациенти съобщават за подобрение на резултата на IIEF-5 с 5 точки (60%) и резултата на индекса EDITS с >50% (70%). Повечето пациенти са доволни (67%) и биха препоръчали терапията на свои приятели (80%).

Проучването заключава, че ударно-вълновата терапия безопасно подобрява еректилната функция и има потенциал да играе важна роля при възстановяването на еректилната функция при мъже, при които медикаментозната терапия е неуспешна.
 

 

Ударно-вълнова терапия за лечение на хроничен простатит и хронична тазова болка

Хроничният небактериален простатит (познат и като синдром на хроничната тазова болка) е често урологично състояние, което засяга мъже на всякаква възраст. То представлява възпаление на простатата, което продължава 3 месеца или повече, но за разлика от бактериалния простатит не е причинено от бактериална инфекция.

Хроничният простатит се характеризира с постоянна болка в областта на таза, затруднено уриниране и сексуална дисфункция. Неуловимият характер на неговата етиология и променливостта в симптоматиката правят лечението му предизвикателно. Но скорошните изводи от редица клинични проучвания сочат, че ударно-вълновата терапия е обещаваща алтернатива в третирането на това урологично заболяване.

„Наблюдава се облекчаване на симптомите при 68% от пациентите с хроничен простатит“

Целта на клинично изпитание с оригинално заглавие „Evaluation of shockwave therapy efficiency in alleviation of chronic prostate inflammation“ (Michael Abadjiev, Rosen Dimitrov, Svetlin Zlatev; 2014) е да установи доколко е ефективна екстракорпоралната ударно-вълнова терапия, когато се използва за облекчаване на симптомите при пациенти, страдащи от синдрома на хроничната тазова болка (CPPS). Изследването обхваща 29 мъже на възраст от 27 до 70 години, които изпитват хронична тазова болка от поне 3 месеца и не са пристрастени към лекарства и наркотици.

Всички субекти преминават през курс от 4 терапии, проведени с BTL-6000 SWT в период от 4 седмици. 90 дни след приключване на терапиите, облекчаване на симптомите се наблюдава при 68% от пациентите. Следователно, ударно-вълновата терапия е безопасен и ефективен начин за редуциране на хроничната тазова болка и облекчаване на уринарните симптоми.

„Екстракорпоралната ударно-вълнова терапия в областта на перинеума е безопасна и ефективна опция за лечение при синдрома на хроничната тазова болка“

Заглавие: Radial shockwave therapy in chronic pelvic pain syndrome (CPPS) [оригиналното заглавие е на руски език]
Автори: Kernesyuk Miroslav Nikolaevich
Година на публикуване: 2013
Източник: Urology, 2013, Volume 6.

Основната цел на това клинично изпитване е да се изследва ефективността на екстракорпоралната ударно-вълнова терапия (ESWT) спрямо фармакологичното лечение за облекчаване на симптомите при синдром на хронична тазова болка (CPPS).

Проектирано като контролирано рандомизирано проучване, то включва 30 пациенти, страдащи от CPPS в продължение на поне 3 месеца, които са разделени на две групи. Пациентите в група 1 са лекувани с ударно-вълнова терапия веднъж седмично в продължение на 4 седмици по определен протокол. Пациентите от група 2 (контролна група) са получили фармакологично лечение. ESWT се прилага в областта на перинеума със стандартен апарат за ударно-вълнова терапия (BTL-5000 SWT Power). Стандартизирано проследяване беше извършено 1, 2, 4 и 12 седмици след лечението.

Всички пациенти са завършили лечението и проследяващите визити. Всичките 15 пациенти в първата група показват значително подобрение при болката и качеството на живот в сравнение с контролната група, която има по-малко значими подобрения.

Проучването разкрива, че ударно-вълновата терапия в областта на перинуема е безопасна и ефективна терапевтична опция за третиране на синдрома на хроничната тазова болка с по-значими резултати спрямо фармакологичното лечение. ESWT е интересен подход поради лесното си приложение, липсата на докладвани странични ефекти и достъпността на терапията.

„Отсъствието на нежелани ефекти и възможността за извършване на няколко поредни процедури превръщат нискоинтензивната ударно-вълнова терапия в обещаваща опция при лечението на хроничен простатит и хронична тазова болка.“

Заглавие: Evaluation of a low-intensity shockwave therapy for chronic prostatitis type IIIb/chronic pelvic pain syndrome: a double-blind randomized sham-controlled clinical trial
Автори: Ioannis Mykoniatis, Dimitrios Kalyvianakis, Filimon Zilotis,
Година на публикуване: 2020
Източник: Prostate Cancer and Prostatic Diseases volume 24, pages 370–379 (2021)

Основната цел на проучването e да се изследва и сравни ефикасността и безопасността на ударно-вълновата терапията с с нисък интензитет (LiST) спрямо фиктивното лечение при пациенти с хроничен простатит и/или хронична тазова болка (CP/CPPS).

Пациентите с диагноза CP/CPPS са рандомизирани в това проспективно, фиктивно контролирано, двойно-сляпо проучване или към активните групи (Група B, C), които са получили 5000 ударни вълни на сесия с плътност на енергийния поток 0,1 mJ/mm2, или към фиктивната група (Група A), които са получили 5000 ударни вълни от визуално идентична фалшива сонда.

Всички групи преминават 6 терапевтични сесии (веднъж седмично). Ефектите на LiST върху болката, уринирането, качеството на живот (QoL) и еректилната функция са оценени на 4, 12 и 24 седмици след лечението. Параметрите бяха изследвани с помощта на валидирани въпросници. Урофлоуметрията и изчисляването на остатъчното количество след уриниране бяха извършени на изходно ниво, както и при 4- и 12-седмични контролни посещения. Преди терапевтичния курс и при 12-седмичната контролна визита са извършени PSA-тест и mpMRI (Multiparametric Magnetic Resonance Imaging) на простатата.

45 мъже са разпределени на случаен принцип към активните (n = 30) и фиктивните групи (n = 15). По отношение на въздействието на LiST в индекса на симптомите на хроничен простатит на Националния здравен институт (NIH-CPSI) общи резултати, болка и поддомейни QoL,

По отношение на болката и цялостното качество на живот се наблюдава ясно и постоянно подобрение във всички времеви точки при активните групи спрямо фиктивната група.

По отношение на резултатите от NIH-CPSIр IPSS, PSA и mpMRI-PIRADS резултати не се различават между двете групи.

Средната разлика между групата на LiST и фиктивната група в промяната на резултата за домейн на болка по NIH-CPSI (Q1–4) от изходното ниво до 12 седмици след последното лечение е 3,3 (95% CI, 1,8, 4,7).

Ударно-вълновата терапия в областта на перинеума е лесна за приложение, без анестезия или каквито и да било странични ефекти. Тя изглежда е безопасна и ефективна възможност за лечение на CP/CPPS, значително подобряваща болката и качеството на живот. Липсата на странични ефекти и възможността за повторение правят ударно-вълновата терапия с нисък интензитет обещаващ избор при лечение на пациенти с CP/CPPS.
 

 

Ударно-вълнова терапия при хиперплазия на простатата

Бенигнената хиперплазия на простатата (БХП) е едно от най-често срещаните урологични заболявания при мъжете, което се характеризира с увеличение на простатната жлеза. То води до уринарни симптоми като увеличена честота на микцията, усещане за спешно уриниране и често нощно уриниране. Най-честите методи за лечение включват медикаментозна терапия и хирургически интервенции.

Въпреки че повечето клинични проучвания се фокусират върху еректилна дисфункция, простатит и хронична тазова болка, ударно-вълновата терапия може да бъде прилагана успешно и при простатна хиперплазия, тъй като е безопасна, неинвазивна и без странични ефекти.

„Ударно-вълновата терапия е подходяща за приложение при хиперплазия на простатата особено за пациенти, при които медикаментозната терапия не дава отговор“

Заглавие: Focused low intensity shock wave therapy for management of benign prostatic hyperplasia: A Preliminary study
Автори: A.A.Abou-Taleb, W.S.Kandeel, A.A. El-Shaer and K.M.Noah
Държава: Египет
Година на публикуване: 2021

Основната цел на това клинично проучване е да се оцени ефективността на ударно-вълновата терапия при лечение на простатна хиперплазия при пациенти, които не реагират на медикаментозна терапия. То обхваща 32 пациента с БХП, при които се наблюдава и поне един от следните критерии:
(1) незадоволителен отговор от най-малко 6 месеца след прием на медикаменти с един или повече α-блокери;
(2) неподходящи за оперативно лечение;
(3) нежелаещи хирургична намеса.

Всички пациенти преминават през 6 шокуейв процедури, проведени по 1 на седмица, и са оценени спрямо IPSS, QMAX, IIEF5 и PVRU в няколко времеви точки: преди лечението, след 3-та процедура, след 6-та процедура и 3 месеца след завършване на лечението.

Резултатите показват значително подобрение в потока на уриниране, видимо редуциране в количествата задържане в пикочния мехур. Заключенията предполагат, че поради своите антиспасмични характеристики, ударно-вълновата терапия с нисък интензитет е безопасна за приложение при бенигнена хиперплазия на простатата особено при пациенти, при които медикаментозната терапия не дава отговор.

„Възможност за неинвазивно лечение на доброкачествено уголемяване на простатата при пациенти с лош отговор на медикаментозна терапия, за които е неподходяща хирургична намеса“

Заглавие: Radial Extracorporeal Shock Wave Therapy as a Novel Agent for Benign Prostatic Hyperplasia Refractory to Current Medical Therapy
Автори: Dai Zhang 1, Yun-Lei Wang
Година на публикуване: 2019

Това проучване се базира на данни от пилотни клинични изследвания и цели да оцени ефикасността и безопасността на радиалната екстракорпорална ударно-вълнова терапия (rESWT) при лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП).

То обхваща 29 мъже със симптоми, предполагащи  на долните пикочни пътища (LUTS), предполагащи ДХП, които са се повлияли слабо от медикаментозно лечение в продължение на поне 6 месеца и са неподходящи кандидати за хирургично лечение. Всеки участник е лекуван с rESWT веднъж седмично в продължение на 8 седмици, като всяка сесия включва 2000 импулса при 2,0 Bar и 10 Hz честота.

За оценка на резултатите се използват IPPS (международна скала на простатните симптоми), качеството на живот (QoL), IIEF-5 (международният индекс на еректилната функция), пиковият уринарен поток (Qmax) и ост (PVR). Данните са събрани преди лечението, след четвъртата процедура, след осмата процедура и 3 месеца след края на лечението. Оценят се Бяха оценени пиковият уринарен поток (Qmax) и количество остатъчна урина (PVR).

След лечението се отчитат статистически значими клинични подобрения по IPSS, QoL и IIEF-5, чиито нива са задържани при 3-месечната проследяваща визита. Промени по показателите Qmax – 63%, и PVR – 70%, се забелязват на 8-мата седмица.

Клиничното проучване заключава, че радиалната екстракорпорална ударно-вълнова терапия може да бъде ефективно, безопасно и неинвазивно лечение на симптоматична ДПХ при пациенти, чието медикаментозно лечение е било неуспешно и хирургичната намеса неподходяща.
 

C20_BTLBG_Article_Shockwave-therapy_image-7

 

Апаратите за ударно-вълнова терапия от BTL са най-доброто решение за вашата урологична практика

Апаратите за ударно-вълнова терапия от BTL са безспорно най-добрият избор за всеки специалист. Комбинацията от гъвкава технология и внимание към детайла гарантира редица ползи за вашата медицинска практика, като по този начин ви помагаме да предоставяте най-добрата грижа на пациентите.

Удобно управление всеки ден

Сред ключовите характеристики на всички наши продукти винаги ще откриете интуитивно и лесно управление, а апаратите ни за ударно-вълнова терапия не правят изключение. Те разполагат с голям сензорен екран, бързи протоколи, вградена система за безопасност и възможност за регулиране на терапевтичните параметри в реално време.

Веднага що доставим и инсталираме апарата във вашата практика, нашият екип ще ви направи обучение за работа с него. Апаратите за ударно-вълнова терапия от BTL са толкова лесни за употреба, че не изискват допълнително обучение.

Еднократна инвестиция и множество приложения

Апаратите за ударно-вълнова терапия от BTL могат да се използват за множество индикации в урологията, което разширява обхвата на пациентите, които да посетят вашата урологична практика. Това осигурява надеждна възвращаемост, тъй като капацитетът на машината ще бъде винаги запълнен.

Надежден партньор с международно присъствие

Заедно с всеки закупен апарат за ударно-вълнова терапия от BTL, получавате гаранционно обслужване и пълна подкрепа в решението на вашите софтуерни и технически проблеми.

Разположен в Пловдив, международният сервиз на компанията ви дава достъп до възможно най-добрите сервизни инженери за апаратите на BTL, които ще разрешат всички проблеми в невероятно кратки срокове.

 

BTL Shockwave за вашата урологична клиника

Ако имате интерес към апарат за радиална ударно-вълнова терапия, разгледайте нашите продукти и ни изпратете запитване.
Екипът ни е винаги на разположение!
 

Последни новини

C21_BTLBG_Article_RSWT_header

Радиална ударно-вълнова терапия: приложения и предимства

Радиалната ударно-вълнова терапия е приложима във физиотерапията, рехабилитацията, ортопедията и урологията, като е подходяща за повлияване на състояния, засягащи най-вече повърхностните тъканни структури.

Част от споменатите детайли, предназначения, конфигурации и/или аксесоари може да не са налични във вашата страна. За повече информация се свържете с вашия локален дистрибутор. Сайтът не е предназначен за потребители от САЩ.