C11_Article_Super-Inductive-System_header

BTL Super Inductive System: апарат за магнитотерапия с висок интензитет

BTL Super Inductive System е революционен апарат за магнитотерапия с висок интензитет, който се прилага за лечение на остри и хронични болкови състояния, засягащи опорно-двигателния апарат и нервната система.
 

 

Какво представлява апаратът BTL Super Inductive System?

BTL Super Inductive System е апарат за физиотерапия, генериращ електромагнитно поле с висок интензитет, което се предава към човешкото тяло през специален апликатор. Електромагнитната енергия възбужда невроните в третираната зона и образува т.нар. акционни потенциали, които провеждат електрическите импулси. Индуцирания електричен сигнал задейства освобождаването на ацетилхолин и поглъщането му от постсинаптичната мембрана на мускулните клетки. Това предизвиква каскада от реакции, чийто краен резултат е мускулната контракция (съкращение). То е последвано от разрушаване на връзката актин-милозин и мускулна релаксация.

Благодарение на този многократно повтарящ се процес, BTL Super Inductive System подобрява физиологичната проводимост на невромускулния апарат и довежда до силно обезболяващ ефект.

Механизмът на действие на BTL Super Inductive System се основава на 3 неврофизиологични теории за управление на болката. Използвайки отделна честота на електромагнитното поле, апаратът може да се използва за широк набор от състояния.

Peripheral pattern теория за управление на болката

Когато изпитваме болка, информацията за нея се изпраща от първоизточника към мозъка посредством периферната нервна система. Използвайки BTL Super Inductive System в болезнената точка при честота 120-140 Hz, болковите рецептори се ремодулират, което кара мозъка да не интерпретира нервните импулси като болка. Този подход е приложим при подостри състояния като ревматоиден артрит.

Gate теория за повлияване на болката

Според тази теория, болката достига до главния мозък посредством малките α нервни влакна, отварящи нервна врата, през която преминава усещането за болка. При честота от 60-100 Hz BTL Super Inductive System активира Дебелите А-β нервни влакна, които затварят вратата (отворена от малките влакна) и не позволяват на болковите импулси да достигнат до мозъка. Този подход е удачен в случай на остра болка (като дископатия).

Ендогенно-опоидна теория за повлияване на болката

Според тази теория, когато е налице силна болка, организмът освобождава ендорфини - ендогенни опоидни съединения, за да я облекчи по естествен начин. При честота от 2-10 Hz BTL Super Inductive System стимулира нервните окончания, увеличавайки секрецията на тези съединения. Този метод е подходящ в случаите на хронични болкови състояния.
 

C11_Article_Super-Inductive-System_image_2

 

Какви са медицинските ефекти, до които водят процедурите с апарата за магнитотерапия BTL Super Inductive System?

Поради своя уникален механизъм на действие, високоинтензивната магнитотерапия, проведена с BTL Super Inductive System:

•    Води до моментално облекчаване на болката
•    Мобилизира ставите и укрепва мускулите
​​​​​​​•    Релаксира мускулите, които страдат от хипертонус
​​​​​​​•    Подпомага възстановяването на счупените кости

1. Облекчаване на болката

Високоинтензивната магнитотерапия, проведена с BTL Super Inductive System, води до частично облекчаване на болката на вашите пациенти още след първата процедура. За да я премахнете напълно, ще трябва да извършите поне 5 терапевтични сесии.

2. Мобилизация на стави

Понякога мануалното раздвижване, което извършвате, не е достатъчно. С електромагнитното поле ще предизвиквате многократно контрахиране на мускулите около ставните връзки. По този начин повърхностите в ставните капсули ще се разместят, блокираните участъци ще се освободят, а движението на вашия пациент ще бъде възстановено.

3. Миостимулация

Взаимодействието на електромагнитната енергия с тъканите води до деполяризация и множество мускулни контракции. На база избраните терапевтични параметри, високоинтензивната магнитотерапия може както да възобнови волевия контрол върху мускулите, така и да ги направи по-здрави и по-издръжливи.

4. Релаксация на мускули

Електромагнитното поле повлиява върху мускулния тонус на спинално ниво и инхибира спастичните мускули. Този механизъм се използва за третиране на двигателни увреждания, при които е налице спастичност.

5. Заздравяване на фрактури

Образуването на нова костна тъкан обикновено отнема около 6 седмици. В това време можете да предложите високоинтензивна магнитотерапия на своите пациенти. Това ще увеличи притока на кръв в областта на фрактурата, ще ускори образуването на васкуларна тъкан и хрущялен калус и ще подпомогне техния оздравителен процес.
 

C11_Article_Super-Inductive-System_image-4

 

Какви заболявания се лекуват с апарата за магнитотерапия с висок интензитет от BTL?

Състояния на болка

Клинично проучване от 2016 година със заглавие „Repetitive Peripheral Magnetic Stimulation as Pain Management Solution in Musculoskeletal and Neurological disorders – a pilot study“ цели да установи ефектите от терапията с повторяема периферна магнитна стимулация (rPMS) – обещаващ неинвазивен подход за третиране на болковите състояния, които съпътства заболявания в опорно-двигателната и нервната система.

Изследването обхваща 40 души с остри и хронични болкови състояния, които изпитват сериозни затруднения в нормалното извършаване на ежедневни дейности. Всички те преминават през терапевтичен курс с rPMS, като:

•    пациентите с остра болка са подложени на общо 5 процедури, извършени всеки ден;
•    пациентите с хронична болка са подложени на общо 10 терапии, разпределени по 2 пъти седмично.

За моделирането и интерпретирането на болката е използвана визуална аналогова скала (VAS), в която с 1 се означава липсата на болка, а с 10 – изключително силна болка.

Ето какво показват и резултатите от проучването:

​​​​​​​•    87,33% от участниците съобщават за осезаемо редуциране на болката
•    41,33% от участниците подобряват способността си за изпълнение на ежедневните дейности

При 3-месечната последваща визита, 42.04% от пациентите твърдят, че имат трайно подобрение и чувстват, че изпълняват по-лесно своите ежедневни дейности.

Проучването заключава, че терапията с rPMS може да бъде използвана за облекчаване на болезнените състояния, които съпътстват опорно-двигателните и неврологичните нарушения, и трайно подобряване на качеството на живот на пациента.

Спастичност

Спастичността е състояние на повишен, анормален мускулен тонус, който често възниква след травма на главния или гръбначния мозък и е съпроводен от сериозни двигателни затруднения. Високоинтензивната магнитотерапия, проведена с BTL Super Inductive System, не само отпуска спастичните мускули, но стимулира и техния функционален капацитет.

Високоинтензивната електромагнитна стимулация може да се приложи успешно за редуциране на спастичността след прекаран инсулт.

Клинично проучване с оригинално заглавие „High-intensity electromagnetic stimulation can reduce spasticity in post-stroke patients“, публикувано през 2018 година, оценя влиянието на високоинтензивното електромагнитно поле върху спастичността при пациенти, преживели инсулт. За тази цел то обхваща 30 пациента, преживели мозъчен удар, които се разделят в две групи на случаен принцип – терапевтична и контролна.

Пациентите от терапевтичната група (TG) преминават 10 терапии с високоинтензивна електромагнитна стимулация, а пациентите от контролната група (CG) са подложени на 10 процедури – комбинация от електротерапия и кинезитерапия, в областта на спастичния мускул.

При последваща визита, проведена 1 месец след края на терапевтичния курс, спастичността* при пациентите от терапевтичната група е намаляла с 66%, а при тези от контролната група – с 31%. В допълнение, качеството на живот* на участниците от TG се е подобрило с 81%, докато това на контролната група – с едва 72%.

Клиничното изследвания заключава, че високоинтензивната електромагнитна стимулация е ефективен екстракорпорален метод за лечение на спастичност при пациенти, преживели инсулт.

* За измерване на спастичността прочуването използва Modified Asworth Scale (MAS). Определянето на подобрение в качеството на живот се извършва чрез Barthel Index.
 

C11_Article_Super-Inductive-System_image-5

 

Скованост и болка в ставите

Ставната контрактура е състояние, при което освен болка се наблюдава и ограничен обем на движение на ставата.

През 2016 година е проведено клинично прочуване с оригинално заглавие „Peripheral application of repetitive pulse magnetic stimulation on joint contracture for mobility restoration“, чиято цел да установи какви ще са ефектите от приложена повторяема периферна магнитна стимулация (rPMS) върху ставни контрактури – решение с ясно изразени терапевтични ефекти при редица други индикации.

В клиничното проучване участват 30 пациенти с контрактура на коленната става, които са разделение в 2 групи – терапевтична (TG) и контролна (CG). Пациентите от TG са подложени на лечение с rPMS, докато тези от CG преминават рехабилитация с ултразвук (конвенционален метод). Използват се 2 вида измерители за оценка на крайния резултат:

•    Оценка на мобилността чрез гониометрия (определяне на обема на движение в градуси при флексия) и въпросник за функционална оценка на пациента и неговата способност да извършва дейности от ежедневието.
​​​​​​​•    Оценка на болковите възприятия чрез 10-степенна визуална аналогова скала (VAS).

Резултатите от проучването показват статистическа разлика (р <0.05) в нивата на подобрение на всички изследвани параметри при сравняване на двете групи.

Те предполагат и значително възстановяване на мобилността и по-силна аналгезия при пациентите от TG спрямо тези, преминали конвенционално лечение.

Следователно, rPMS е ефективен и безопасен неинвазивен метод, който възстановява мобилността на ставите, облекчава болката и подобрява качеството на живот.

Лечение на фрактури

За да може счупената кост да заздравее, са ѝ нужни около 6 седмици. Зарастването изисква повишено кръвоснабдяване и по-добра минерализация на хрущялите – ефект, който можете да постигнете по-бързо и по-ефективно, като приложите високоинтензивна магнитотерапия още в началото на възстановителните процеси.

Тъй като високоинтензивната електромагнитна стимулация води до подобряване на кръвообращението, тя може да бъде обнадеждаващ метод, който да ускори заздравяването на костни фрактури. Целта на серия от проведени практически казуси, обобщени и публикувани под заглавие „Use of the high-intensity electromagnetic field stimulation in fracture treatment – a series of case studies (Dimitrova-Popova D., Morfino D.)“ е да установи какъв би бил ефектът на терапията в образуването на нова костна тъкан.

Проучването обхваща 6 пациенти с фрактура на дисталния радиус (китката). Те преминават през 10 терапии с BTL-6000 Super Inductive System, като процедурите са разпределени по 3 пъти на седмица. Оценката на резултатите и формирания калус се извършва с два измерителя:

​​​​​​​•    Основен: рентгеновите снимки на пациентите преди първата и след последната терапия
​​​​​​​•    Допълнителен: Въпросник за функционална оценка на пациента (PFAQ), който оценява извършаването на основни дейности в ежедневието.

След края на терапевтичния курс при 3-ма пациенти се наблюдава отлично образуване на нова костна тъкан, докато при други 3-ма – добро. Според PFAQ 40% от пациентите наблюдават подобрение в своето качество на живот и докладват за значително улеснение при извършване на рутинни ежедневни дейности.

Серията от практически казуси предполага, че използването на високоинтензивната електромагнитната стимулация е обещаващ метод за ускоряване на процеса на заздравяване на фрактури и води до значително облекчаване на придружаващата болка.
​​​​​​​

C11_Article_Super-Inductive-System_image-7

 

Дихателни проблеми след боледуване от SARS-CoV-2

Острата дихателна недостатъчност е клинично състояние, което може да бъде резултат от редица фактори: локална инфекция, токсини, механични наранявания и възпаление. То може да причини смърт на пациента, въпреки правилното лечение или устойчивият естествен отговор на организма. Когато инфекцията на белите дробове е причинена от коронавирус SARS-CoV-2, заболяването може да доведе до появата и развитието на остра белодробна недостатъчност, която въпреки интензивната клинична терапия може да се окаже животозастрашаващо състояние.

В някои случаи, въпреки че пациентите са се възстановили, вирусът, освен негативното въздействие върху човешкия организъм по време на заболяването, причинява и дълготрайни увреждания след инфекцията. Най-честите симптоми включват умора, задух, кашлица и болка в гърдите. Тези усложнения наложиха спешно предприемане на професионална дихателна рехабилитация, която да помогне на пациентите да възстановят максимално здравето си. Стълбът, на който може да се основава рехабилитацията на пациент след COVID-19, е високоинтензивната магнитна стимулация, отговаряща на основните цели на рехабилитацията, като подобряване на вентилацията на белите дробове, предотвратяване на тяхната фиброза, подобряване на проходимостта на дихателните пътища, подобряване на кръвообращението и лимфната циркулация, както и на редуциране на остатъчното възпаление в белите дробове.

Клинични проучване с оригинално заглавие „Evaluation of the effects of Super Inductive Stimulation in respiratory physiotherapy after SARS-CoV-2 infection“, публикувано през 2021 г., цели оценка на ефективността на супериндуктивната стимулация с BTL Super Inductive System при респираторна терапия върху пациенти, претърпели инфекция със SARS-CoV2. То е проведено в белодробното отделение на специализираната болница на Министерството на вътрешните работи на Република Полша в гр. Глухолази. В проучването участват 15 мъже на възраст от 35 до 63 години и 15 жени на възраст от 32 до 69 години. Всеки пациент преминава пред 10 терапевтични сесии с BTL Super Inductive System.

Резултатите сочат, че използването на супериндуктивна стимулация води до редуциране на широк спектър от ефектите след боледуване от Covid-19: умерената кашлица, болка в гърдите, задух, тежка кашлица с отделяне на секрет, изпотяване, главоболие, гадене, диария, мускулна болка, липса на апетит, проблеми с концентрацията, проблеми със съня и умора.

Анализът на резултатите от прочуването показва положителен ефект от приложената терапия. Като се вземат предвид отговорите, дадени преди и след рехабилитация, състоянието на анкетираните се подобрява с 20,18%. Най-големи разлики в резултатите се наблюдават при главоболие, диария и проблеми със съня, съответно 39,85%, 30,91% и 28,57%. Сравнението на резултатите от изследването показва, че качеството на живот на пациентите се подобрява.
 

C11_Article_Super-Inductive-System_image-8

 

Импинджмънт синдром

Синдромът на притискане (познат като импинджмънт синдром) е остро болково състояние, засягащо раменната и тазобедрената става. При естественото си движение, сухожилията на ротаторния маншон или тазобедрената става се дразнят и възпаляват. Причините за неговата поява могат да се крият в травми, мускулен дисбаланс, нарушена поза, дегенеративни състояния и претоварване. Тогава вашият пациент ще ви посети с оплаквания от остра болка, мускулна слабост и силно ограничен обем на движение.

Благодарение на медицинските ефекти от високоинтензивната магнитотерапия, болката при импинджмънт синдрома значително намалява, а обемът на движение постепенно се увеличава и възстановява.

Пателарна тендинопатия (Коляно на скачача)

Пателарната тендинопатия е възпаление (травма) на сухожилието, което свързва колянното капаче (patella) с горната част на пищялната кост. Тя е резултат от повишено натоварване на коленните екстензори и техните сухожилия. В популярната медицина състоянието е познато и под наименованието „коляно на скачача“ (jumper’s knee) и се среща предимно при спортисти.

Ако ваш пациент страда от петиларна тендинопатия, е важно да възстановите мускулния баланс и да предизвикате аналгезия. Използвайте високоинтензивна магнитотерапия в рехабилитационния план, за да релаксирате претоварените мускули и да редуцирате болката.

Увредена нервна тъкан

Уврежданията на нервната тъкан биват различни по степен – от компресия (прищипване) до пълно прекъсване. Всяко отделно състояние изисква различен план за лечение, който често е допълнен и от физиотерапия.

Високоинтензивната магнитотерапия, проведена с BTL Super Inductive System, стимулира увредения нерв, като повишава кръвообращението и увеличава подхранването му с важни за организма вещества. Това води до редуциране на болката, възвръщане на мускулния тонус и облекчаване състоянието на вашия пациент.

Мобилизиране на торакалния дял на гръбначния стълб

Мобилизацията на торакалния дял e под формата на леки пасивни движения, които се извършват с помощта на терапевт и целят да увеличат гъвкавостта и подвижността на гръбначния стълб.

Високоинтензивната магнитотерапия имитира мануалните движения, като предизвиква множество леки контракции в областта на гръбнака и го мобилизира, освобождавайки блокажите, но без да изисква пряката намеса на терапевт.

Мускулна атрофия

Мускулната атрофия е характерна за пациенти, които са обездвижени поради неврологично заболяване. Високоинтензивната магнитотерапия предизвиква контракции, които поддържат мускулите активни и увеличават техния функционален капацитет. Така можете ефективно да предотвратите атрофия при своите пациенти и да поддържате тяхното физическо състояние.
 

C11_Article_Super-Inductive-System_image-14

 

Кои са останалите най-често задавани въпроси, свързани с BTL Super Inductive System?

Високоинтензивната магнитотерапия ще предизвиква ли болка за вашите пациенти?

Не, процедурите с апарата за магнитотерапия BTL Super Inductive System не предизвикват никаква болка. Според избраната зона и терапевтичен протокол, пациентът усеща мускулна контракция, която може да е допълнена от леко тръпнене или гъделичкане.

Ако основната цел е облекчаване на болка, е вероятно пациентът да почувства гъделичкане или изтръпване. Ако пък рехабилитационният курс е насочен към заздравяване или мобилизация, пациентът ще изпита съкращаване на мускулите.

Терапията е напълно безопасна и може да бъде регулирана или напълно прекратена по всяко време, ако пациентът усети какъвто и да е дискомфорт.

Колко процедури ще са необходими?

Броят на процедурите с BTL Super Inductive System зависи от конкретното състояние и е строго индивидуален за всеки пациент.

Преди започване на рехабилитационния план, трябва да извършите обстоен преглед на пациента, за да определите точния брой терапии.

ВАЖНО: Изброеният препоръчителен брой процедури за определени индикации може да се различава от нуждите на вашите пациенти:

•    При остра болка – до 5 процедури, проведени всеки ден
​​​​​​​•    При спастичност – до 5 процедури, разпределени по 2-3 терапии седмично
​​​​​​​•    При състояние на хронична болка и при укрепване на мускулите – до 10 процедури, разпределени по 2-3 терапии седмично
​​​​​​​•    При възстановяване след фрактура – до 10 процедури, разпределени по 3 или повече терапии в седмица

Колко бързо пациентите ще усетят резултат от високоинтензивната магнитотерапия?

Вашите пациенти ще почувстват облекчаване на болката и цялостно подобряване на състоянието още след първата терапия. За да може резултатът да е дълготраен, трябва да преминат терапевтичен курс от няколко процедури, който да продължи 2-3 седмици. За максимален резултат, високоинтензивната магнитотерапия може да бъде комбинирана с почти всички останали апаратни или мануални техники. Използвайте вашата експертна преценка, за да създадете най-ефективния план за вашите пациенти.

Процедурите с BTL Super Inductive System имат ли противопоказания?

Терапията с BTL Super Inductive System е безвредна и не крие никакви рискове. Ако пациентът няма някое от изброените противопоказания, можете спокойно да го подложите на тази форма на лечение.

Все пак високоинтензивната магнитотерапия не се препоръчва при бременност, при поставени метални импланти или пейсмейкъри, при заболявания на сърдечносъдовата система, при поставена инсулинова помпа, при висока температура, при злокачествено заболяване. В допълнение зоните, върху които този вид терапия не бива да се прилага са главата и сърдечната област.
​​​​​​​

C11_Article_Super-Inductive-System_image-15

 

Апаратът за магнитотерапия с висок интензитет от BTL е най-добрият избор за вашата медицинска практика

Създадохме BTL Super Inductive System, основавайки се не само на своя богат опит в производството на медицинска апаратура, но и на десетки месеци, прекарани в клинични проучвания и тестване на апарата в реални условия.

Ние знаем, че всяка промяна в работния процес на един висококвалифициран медицински служител носи своите рискове и затова не бихме си позволили да създадем продукт, който да измести вашия фокус от това да помагате на пациентите си.

И точно затова, апаратът за провеждане на високоинтензивна магнитотерапия от BTL притежава предимства, които не могат да бъдат намерени в други пазарни предложения.

Работи непрекъснато през целия работен ден

Патентованият дизайн на бобината, вградена в апликатора, позволява провеждането на безболезнена и комфортна терапевтична процедура дори при използването на честота от 150 Hz и интензивност от 2.5 Т. Вградената охлаждаща система, наречена Cool-Flow Technology, не допуска нагряване на апликатора и позволява продължителното използване на уреда – дори при пълен работен ден.

Фокусирано магнитно поле

Процедурите с апарата за високоинтензивна магнитотерапия от BTL са напълно безопасни. Благодарение на системата Focused Magnetic Field (FMF), която е интегрирана в апликатора, не съществува риск пациентът или терапевтът да бъдат изложени на нездравословни дози електромагнитна енергия.

Доказан ефект

Лечението с BTL Super Inductive System означава по-бърз и дълготраен терапевтичен ефект. Според проведените клинични изследвания, подобрение се наблюдава при 87% от пациентите, а резултатите свидетелстват за трайно намаляване на болката след 5 до 10 терапии. Това води до по-малко време, прекарано в лечение, по-разумни цени за пациента и засилена потребителска удовлетвореност от бързите, качествени и ефективни резултати.

Има множество приложения

Процедурите с апарата за магнитотерапия с висок интензитет от BTL могат да се провежда върху всяка част на тялото и е приложима при изключително богат набор от състояния. Това ви дава широко поле за употреба, като не ви ограничава само в една зона или заболяване.

Осигурява ефективна физиотерапия, която прави пациентите ви по-доволни и пълноценни

Тъй като BTL Super Inductive System ви осигурява повече свободно време, Вие ще можете да предоставите на по-лично и по-задълбочено внимание към своите пациенти.

Бързите и дълготрайни резултати, съчетани с доброто обслужване и допълнителната грижа, която оказвате на вашите пациенти, ще ги впечатлят. А изградената позитивна емоционална връзка между вас и пациента ще увеличи неговата удовлетвореност, ще го накара да препоръчва вас и вашия център на свои близки и приятели и ще ви осигури повече приходи в дългосрочен план.
 

C11_Article_Super-Inductive-System_image-12

 

Изберете апарат за магнитотерапия с висок интензитет от BTL

BTL Super Inductive System апарат за магнитотерапия с висок интензитет, който e разработен от инженери, но е създаден за вас – за да ви помага в предоставянето на безкомпромисна здравна услуга и да улесни вашия процес на работа.

Избирайки апарата за магнитотерапия с висок интензитет от BTL, Вие получавате:

•    Високотехнологичен медицински уред, който е безопасен, лесен за управление и с доказана ефективност
•    Инвестиционен продукт, който започва веднага да генерира приходи – без нужда от консумативи, без необходимост от обучение, при непрекъсната работа в продължение на целия ден
•    Възможност да предлагате медицинска услуга, която носи дълготрайни резултати, подобрява имиджа на вашата практика, което на свой ред ще ви осигури още нови пациенти
•    Медицински апарат с разширена гаранция и сервизно обслужване на производител в България
•    Бърза доставка на апарата след сключване на договор
•    Обучение за работа с апарата след неговата инсталация във вашата медицинска практика
 

BTL Super Inductive System във вашия медицински център

Изпратете ни запитване, за да да получите допълнителна информация
относно клиничните проучвания, приложенията
и цените на нашите апарати.

Последни новини

C21_BTLBG_Article_RSWT_header

Радиална ударно-вълнова терапия: приложения и предимства

Радиалната ударно-вълнова терапия е приложима във физиотерапията, рехабилитацията, ортопедията и урологията, като е подходяща за повлияване на състояния, засягащи най-вече повърхностните тъканни структури.

Част от споменатите детайли, предназначения, конфигурации и/или аксесоари може да не са налични във вашата страна. За повече информация се свържете с вашия локален дистрибутор. Сайтът не е предназначен за потребители от САЩ.