български
Последвайте ни на:

Таргетирана радиочестотна терапия – история, развитие и приложение

header_BTLBG-2018-03-12_TRTarticle_980x385

 

Таргетираната радиочестотна терапия (позната още като Текар) е един от най-ефективните методи за лечение на травми и заболявания на опорно-двигателния апарат. Тя води до незабавно облекчаване на болката, намаляване на отока след травма и подпомага възстановяването и по-бързото оздравяване на тъканите. Базирана е върху  механизмите на действие на радиочестотния ток, неговото влияние върху тъканите и превръщането му в топлина. Едно от най-сериозните предимства на Текар терапията е възможността ѝ да бъде съчетана с мануалните техники и уменията на терапевта с цел значителното и дълготрайно подобряване на състоянието на пациента.

Произход и история

Експерименти и изследвания, свързани с медицински лечения, които използват високочестотни токове, датират още от края на 19-ти век. През 1890 година известният френски лекар, физик и изобретател Жак Арсен д‘Арсонвал открива, че използването на ток с честота 10 KHz не води до мускулни контракции, а генерира ендогенна (вътрешна) топлина. Впоследствие той, заедно с други свои колеги, разработва първите капацитивни и резистивни електроди, които са в основата на Текар терапията.

Малко по-късно – през 1939 година, Уилям Бомонт съсредоточава съществена част от своя научен труд върху изследването на приложенията на електроидите. Плодовете на 10-годишната му отдаденост карат високочестотният ток през 50-те години на 20 век да става все по-често използван в областта на хирургията.

Но едва през 1995 година италиански медици задълбочават по-сериозно в изучаването на тази енергия, надграждат трудовете на д‘Арсънвал и Бомонт и представят процедури за функционална рехабилитация с неинвазивни мобилни електроди.

Какво представлява Текар терапията?

Таргетираната радиочестотна терапия е иновативна система, която въздейства на организма с високочестотни електромагнитни вълни и затопляне в дълбочина. За разлика от други физиотерапевтични процедури, при терапията Текар топлината се образува в самите тъкани, т.е. тя се различава от топлината, внесена отвън чрез нагряване или инфрачервена светлина. Принципът на действие на терапията е познат още като дълговълнова диатермия. Високочестотните променливи токове проникват в тъканите, където енергията се превръща в топлина и по този начин се създава ендогенна топлина, която от своя страна се съчетава с електромагнитното поле и достига в дълбочина. По този начин се усилва противовъзпалителния ефект и се ускорява регенерацията на тъканите.

Таргетираната радиочестотна терапия трансфeрира енергията в тъканите, съчетавайки два режима на работа – капацитивен (с честота 460 KHz) и резистивен (540 KHz).

BTL-6000_TR-Therapy_Mechanism_of_action_BG

Оттук произлиза и наименованието TECAR – Terapia Capacitiva Resistiva (италиански)Капацитивният режим на работа се използва за въздействие предимно на меките тъкани с високо водно съдържание (мускули, дерма, лимфна и венозни системи, подкожие). Докато резистивният режим въздейства на по-плътни тъкани с висока устойчивост и ниско водно съдържание (кости, стави, сухожилия, лигаменти, хрущяли).

Различните тъкани се загряват по различен начин в зависимост от тяхното специфично тъканно съпротивление. Това води до насищането им с кислород и хранителни вещества, ускоряване на метаболизма на клетките, подобряване на лимфния и венозния оток, което пък от своя страна резултира в намаляване на болката, мускулна релаксация, по-добра тъканна регенерация и разнасяне на отоците.

Таргетирана радиочестотна терапия – предимства и ползи

Текар терапията се използва основно във физиотерапията и спортната медицина, като се е превърнала в неизменна част от рехабилитационното лечение на стотици спортисти. Терапията може да бъде прилагана както отделно, така и в комбинация с други терапевтични методи и процедури, в това число и мануални терапии, извършени от физиотерапевта. Това води до мигновени резултати, които са дълготрайни във времето. Текар подпомага естествения възстановителен процес на организма и намалява времето, нужно за неговото възстановяване. За разлика от други топлинни процедури, които често водят до засилване на отока, терапията е безболезнена, а това я прави подходяща за превантивно лечение и третиране на остри, и на хронични състояния.

Таргетираната радиочестотна терапия намира своето ефективно приложение при огромна гама от индикации, сред които: травми и пост-травматични отоци (едема), костни фрактури, пост-оперативни състояния, цервикална болка, импиджмънт синдром, болки в кръста, локални мускулни спазми, миалгия, тендинит и др.

 

 

Таргетирана радиочестотна терапия - ефекти

Употребата на терапията Текар предизвиква незабавното отпускане на мускулите и облекчаване на болката. Ефектът на мускулната релаксация се основана главно на вазодилатацията, получена по време на терапията, която осигурява допълнителни хранителни вещества на тъканите.

Друг важен и естествен резултат от терапията е подобряване на метаболизма на тъканите, който от своя страна води до по-бързо зарастване на наранената тъкан и по-бързата резорбция на хематоми след увреждане.

Наличието на ендогенна топлина увеличава и кръвоснабдяването в третираната зона. Това води до засилване на лимфните процеси и до намаляването на всякакъв оток, ако има такъв. Последващ резултат е и болкоуспокояването на тъканите в съответната зона.

Защо и как да предлагате таргетирана радиочестотна терапия в своя медицински център?

Използването на Текар във вашата физиотерапевтична практика означава не само сигурна възвръщаемост на закупената медицинска техника, но и сигурна, безопасна и ефективна грижа за вашите пациенти. Нашите апарати за провеждане на радиочестотна терапия BTL-6000 TR-Therapy Elite и BTL-6000 TR-Therapy Pro гарантират гъвкаво, високоефективно и напълно безопасно лечение на вашите пациенти със заболявания, засягащи опорно-двигателния апарат.

Таргетираната радиочестотна терапия от BTL ви позволява невероятна адаптивност и възможности за комбиниране на Текар с различни видове техники и дори с други типове лечение. Това ви позволява да приложите своите уникални качества и възможности като професионалист в рехабилитацията на своите пациенти.

  • Комбинирайте BTL TR-Therapy с масажни техники. Комбинацията на Текар с различни мекотъканни техники подобрява терапевтичния ефект и повишава насищането на клетките с кислород и хранителни вещества.
  • Комбинирайте BTL TR-Therapy с пасивни техникиИзползването на терапията с пасивно разтягане на скъсените мускули, например, води до незабавното им облекчение и увеличаването обема на тяхното движение.
  • Комбинирайте BTL TR-Therapy с техники за активиране на мускули. Комбинирането на терапията с изометрични или изотонични мускулни контракции увеличава тяхната температура, което подпомага нормалното функциониране на мускулните влакна.

BTL TR-Therapy – сигурност, ефективност, иновация

Апаратите за физиотерапия на BTL се отличават с изключителна ефективност и сигурност. Това елиминира възможността за допускане на грешки и предоставя богата гама от функционални възможности. Ето защо апликаторът на нашите апарати за таргетирана радиочестотна терапия е ергономичен и позволява различни типове захващане, за да не пречи на вашата работа. Повърхността му е изработена от мек и устойчив материал за удобна и приятна употреба. Аудио-визуалният контрол на контакта с пациента ще ви помага да контролирате пряко правилното изпълнение на терапията и ще подсигури безопасността по време на процедурите.

Защо BTL?

Вече повече от 25 години работим с цел да ви предоставяме най-добрата медицинска техника и апаратура, с която да отговорите на високите очаквания на вашите пациенти и да им предложите най-добрата грижа. Ако искате да работите с надежден партньор, отдаден на професионализма и качеството на своите продукти и проявяващ лично отношение към вашите нужди, се свържете с нас.