български
Последвайте ни на:

Какво трябва да знае специалистът за таргетираната радиочестотна терапия (Текар)?

Текар терапията е идеалният инструмент за всеки физиотерапевт, който иска да предостави бързи резултати на своите пациенти, съчетавайки надеждността на апаратната процедура с мануални техники. Ето защо тази терапия с италиански корени е предпочитана в цял свят – особено сред спортните рехабилитатори.

Все пак, тя си остава относително непозната за нашите географски ширини. Тази статия е може би най-изчерпателният материал в българското онлайн пространство, който подробно описва същността, историята и приложенията на този вид терапия.
 

BTLBG_2018-03-12_TRT1_960x502_header

 

1. Какво представлява таргетираната радиочестотна терапия?

Таргетираната радиочестотна терапия (позната и като Текáр) е сред най-ефективните методи за незабавно лечение на болки, травми и заболявания в мускулите и ставите. Тя доставя високочестотна енергия до тъканите, като прониква в дълбочина и предизвиква хипертермия в болезнената област – независимо дали става дума за мускулите, ставите или повърхностните тъканни слоеве.

Ключовото предимство на Текар е, че съчетава:

 1. Надеждността на апаратната процедура
 2. С креативността на терапевта и необятните мануални техники, които може да приложи.

Оттук идват и изключително бързите и в същото време дълготрайни резултати:

 • незабавно облекчава болката
 • редуцира отоците след травма
 • отпуска хипертоничните мускули
 • подпомага възстановяването на тъканите

2. Откъде произлиза Текар терапията?

Експерименти и изследвания, свързани с медицински лечения, които използват високочестотни токове, датират още от края на 19-ти век. През 1890 година известният френски лекар, физик и изобретател Жак Арсен д‘Арсонвал открива, че използването на ток с честота 10 KHz не води до мускулни контракции, а генерира ендогенна (вътрешна) топлина. Впоследствие той, заедно с други свои колеги, разработва първите капацитивни и резистивни електроди, които са в основата на Текар терапията.

Малко по-късно – през 1939 година, Уилям Бомонт съсредоточава съществена част от своя научен труд върху изследването на приложенията на електроидите. Плодовете на 10-годишната му отдаденост карат високочестотният ток през 50-те години на 20 век да става все по-често използван в областта на хирургията.

Но едва през 1995 година италиански медици задълбочават по-сериозно в изучаването на тази енергия, надграждат трудовете на д‘Арсънвал и Бомонт и представят процедури за функционална рехабилитация с неинвазивни мобилни електроди.

3. Как по-точно действа Текар терапията?

 

Таргетираната радиочестотна терапия използва високочестотен променлив ток, който (след като проникне дълбоко в третираната тъкан) се превръща в ендогенна топлина.

Радиочестотната енергия преминава през тъканите чрез употребата на два електрода – неутрален (който е с по-голяма площ) и активен (може да бъде капацитивен или резистивен). Енергията се пренася в посока от активния към неутралния електрод. Поради естествената резистивност на човешкото тяло към радиочестотата, наблюдаваме засилено съпротивление, което повишава температурата на тъканите в дълбочина и отключва многобройните ефекти на терапията.

Важно е да отбележим, че различните тъкани имат своята индивидуална структура, а оттам носят и специфично тъканно съпротивление. Това предполага и използването на различен подход, за да нагреем селективно всяка от тях. Ето защо таргетираната радиочестотна терапия предоставя прецизно и ефективно лечение, като използва два режима на работа, с които цели загряването на различни тъкани в различна дълбочина.

Капацитивният режим използва капацитивен активен електрод и по-ниска честота. При него въздействаме върху повърхностите тъканни слоеве (дерма, подкожие, мускулни тъкани), които са с характерно високо водно съдържание. В някои случаи, този режим се използва за третиране на остри травми.

От своя страна, при резистивния режим таргетираме по-плътните тъкани, които са с висока устойчивост, ниско водно съдържание и по-надълбоко (кости, стави, сухожилия, лигаменти, хрущяли). Разбира се, терапевтът използва резистивен електрод и по-голям интензитет на радиочестотата.

Какъв е резултатът? Предизвикване на равномерна тъканна хипертермия. Горе можете да разгледате термални снимки на няколко третирани зони, които са заснети веднага след края на терапевтичната процедура. В проявата на локалната хипертермия основна роля играе вазодилатацията, водейки до облекчаване на болката и отпускане на мускулите.

Да обобщим: таргетираната радиочестотна терапия образува топлина вътре в тъканите – за разлика от други физиотерапевтични процедури, които внасят топлината чрез нагряване или инфрачервена светлина. За целта се използват два режима – капацитивен и резестивен, откъдето произлиза и наименованието TECAR – Terapia Capacitiva Resistiva (от италиански).

4. Какви са ефектите от таргетираната радиочестотна терапия?

Медицинските ефекти, до които води таргетираната радиочестотна терапия, се обособяват в 2 групи: термични и атермични.
 

BTLBG_2018-03-12_TRT1_EFFECTS

 

Термични ефекти

При използването на радиочестота с по-висок интензитет наблюдаваме по-висока температура в тъканите, която води до появата на т.нар. вазодилатация (или разширяване на кръвоносните съдове). Ускорената циркулация на кръвта в третираната зона увеличава количествата кислород и хранителни вещества, които се доставят до тъканите, и довежда до появата на основните терапевтични ефекти:

 1. Релаксация на мускулите (миорелаксация)
 2. Облекчаване на болката (аналгезия)
 3. Ускорено възстановяване на увредените (травмираните) меки тъкани

Атермични ефекти

Употребата на нискоинтензивна радиочестота води до по-лесно загряване на повърхностите тъканни слоеве и подобрява действието на лимфната система, което се проявява в:

 1. Редуциране на отоците (остри или хронични)
 2. Засилване на противовъзпалителните процеси
 3. По-бързо абсорбиране на натрупаните токсини
   

5. За какви заболявания се прилага Текар терапията?

Таргетираната радиочестотна терапия е приложима при широк набор от остри и хронични спортни травми и мускулно-скелетни заболявания, сред които: гоналгия, миалгия, тендинит, синдром на карпалния тунел, мускулни спазми и др.

6. Какви са ползите за пациентите?

Текар терапията е изключително приятна и отпускаща. Ефектите се наблюдават още след първата терапия, като пациентите Ви ще се радват на:

 • незабавно облекчаване на болката
 • по-добро възстановяване след травми
 • увеличен мускулен тонус
 • цялостно подобрение във физическото състояние

Разбира се, винаги бъдете подготвени за доуточняващи въпроси, като: „Какво ще почувствам“, „Ще ме боли ли?“ и „Кога ще видя резултат“.

7. А кои са предимствата за специалиста и медицинската практика?

Наличието на апарат за провеждане на таргетирана радиочестотна терапия във Вашата медицинска практика означава само едно – че осигурявате сигурна, безопасна и ефективна грижа за своите пациенти.

Нещо повече – Текар Ви позволява да съчетавате своя експертен опит и мануални техники с надеждността на апаратната процедура. Това Ви помага да постигате невероятни резултати в лечението на своите пациенти и да се превърнете в герой за тях!

Ето кои техники можете да съчетаете с апаратната Текар терапия!

Имате ли нужда от още информация?

Навярно искате да разгледате клинични проучвания, доказващи ефектите от терапията? Или пък имате нужда от демо период, за да се убедите сами в надеждността на нашата медицинска апаратура?

Нашият екип е насреща! Можете да се свържете с нас по всяко време, а ние ще ви предложим най-добрите решения за Вашата медицинска или физиотерапевтична практика!