C21_BTLBG_Article_RSWT_header

Радиална ударно-вълнова терапия: приложения и предимства

Ударно-вълновата терапия (известна и като шокуейв/shockwave) е физиотерапевтична модалност, използвана за управление и премахване на хроничната болка в опорно-двигателната система. Тя придобива все по-широка популярност в области като рехабилитацията, ортопедията и урологията, тъй като е неинвазивна, лесна за приложение и с относително кратък терапевтичен цикъл.
 

 

Радиалната ударно-вълнова терапия действа въз основата на пневматични принципи

Тя се прилага със специален апликатор, в който сгъстен въздух под голямо налягане изстрелва прожектил към метално тяло на върха на апликатора, наречено трансмитер. Ударът в трансмитера излъчва акустична вълна, насочена към терапевтичната зона, която се предава радиално и разсейва своя интензитет, докато преминава през различните тъканни слоеве.

Достигайки в тъканите, ударните вълни образуват „лъжливи“ микротрамви около хроничната. Те са само привидни, тъй като пациентът не усеща болка или дискомфорт, но подтикват организма да задейства своите естествени оздравителни процеси в засегнатата област. Клетъчният метаболизъм се повишава и засилва отделянето на растежни фактори, които образуват нови кръвоносни съдове. Те, от своя страна, започват да доставят повече кислород и хранителни вещества в засегнатата зона, стимулирайки оздравяването на болните тъкани.

По този начин – неинвазивно и без болкоуспокояващи – можете да предложите безопасно и ефективно решение на своите пациенти за широк спектър от мускулно-скелетни заболявания.

Основните медицински ефекти, до които води радиалната ударно-вълнова терапия са:

•    облекчаване на хронична мускулно-скелетна болка (произтичаща от тендинопатии и тригерни точки);
•    елиминиране на натрупани калциеви соли (калцификати)
•    възстановяване на увредените тъкани и неоваскуларизация като резултат от освободените растежни фактори.
 

C21_BTLBG_Article_RSWT_image-1

 

За кои състояния е подходяща радиалната ударно-вълнова терапия?

Радиалната ударно-вълнова терапия е приложима във физиотерапията, рехабилитацията, ортопедията и урологията, като е подходяща за повлияване на състояния, засягащи най-вече повърхностните тъканни структури.

В следващите редове ще разгледаме няколко подходящи индикации, за които ефективността на шокуейв терапията е подкрепена с клинични проучвания.

1. Ахилесова тендинопатия

Оригинално заглавие: Extracorporeal radial shockwave therapy for the treatment of achilles tendinopathies
Автори: Edson Antonio Serrano
Държава: Перу
Източник: 16th International Congress of the International Society for Medical Shockwave (2013)
Година на публикуване: 2013

Доказано е, че екстракорпоралната ударно-вълнова терапия е ефективна при лечението на хронична патология на сухожилията в лакътя, рамото, ахилесова тендинопатия и плантарна фасция. Това проучване се стреми да определи ефективността на екстракорпоралната радиална ударно-вълнова терапия при лечението на инсерционна и неинсерционна ахилесова тендинопатия.

Клиничното проучване обхваща 32-ма пациенти с ахилесова тендинопатия, от които 26 с неинсерционна и 8 с инсерционна. Пациентите преминават през лечение с 3 до 5 ударно-вълнови терапии, състоящи се от 6000 импулса (BTL-5000 SWT, BTL-6000 SWT) и с честота на провеждане веднъж седмично.

Приложен е прогресивен протокол, който включва 2000 първоначални ударни вълни за невростимулация, 2000 вълни за активно лечение и 2000 вълни за невростимулация в края на сесията. След края на терапевтичния курс се провеждат 6 последователни контролни прегледи с периодичност всеки месец, като се използва визуална аналогова скала (VAS) за определяне на болката – сутрин и при физическа активност – по скалата от 0 до 10.

Резултати:

•    24 пациенти (или 75%) са много удовлетворени от постигнатите резултати;
•    6 пациенти (или 18,76%) са средно удовлетворени;
•    1 пациент (3,1%) докладва за подобрение в състоянието;
•    1 пациент (3,1%) не докладва за каквото и да е подобрение в първоначалното състояние;

93% от пациентите заявяват, че биха избрали ударно-вълновата терапия като първи избор за лечение.

Базирайки се на обратната връзка от пациентите, стандартизирана чрез визуалната аналогова скала (VAS), в рамките на 6 месеца се наблюдава намаляване на сутрешната болка с около 70% (от 7,2 на 2,1), а редуциране на болката при движение с около 64% (от 8,3 на 3).

На база резултатите, проучването заключава, че екстракорпоралната радиална ударно-вълнова терапия може да е ефективен метод при лечение на ахилесова тендинопатия.
 

C21_BTLBG_Article_RSWT_image-2

 

2. Латерален епикондилит (тенис лакът)

Оригинално заглавие: The Effects Of Extracorporeal Shockwave Therapy (ESWT) In Treating Lateral Epicondylitis In People Between 40 And 50 Years Old
Автори: Dobreci Daniel-Lucian, Dobrescu Tatiana
Година на публикуване: 2014

Целта на клиничното проучване, проведено в Румъния, е да установи ефектите от приложението на шокуейв терапия при пациенти между 40 и 50 години, които са претърпели конвенционално лечение без никакви резултати.

Проучването е проведено върху 43 души с латерален епикондилит, като в период от 5 седмици са извършени общо по 10 процедури за всеки пациент. За измерване и оценка на резултатите е използвана обратна връзка от пациентите в началото; по време на; и след края на терапевтичния курс. За моделирането и интерпретирането ѝ е използвана визуална аналогова скала (VAS), в която с 1 се означава липсата на каквато и да е болка, а с 10 – изключително силна болка.

Ето и какви са осреднените резултатите що се отнася до болката, която пациентът изпитва в покой:

•    Преди терапевтичния курс: VAS = 5.3
•    След последна процедура: VAS = 0.8
•    При 3-месечна визита (follow-up): VAS = 1.6

Проучването заключава, че ударно-вълновата терапия води до значително намаляване на хроничната болка в дългосрочен план и е повече от подходяща за пациенти, при които конвенционалните методи са неуспешни.

3. Пателарна тендинопатия (коляно на скачач)

Оригинално заглавие: Shockwave therapy in patellar tendinopathies
Автори: Carlos Leal, Orlando Hernández, Margarita Cardozo, María Camila Gallo
Година на публикуване: 2012

Основната цел на проучването е да изследва и съпостави ефективността на единична и двойна терапия с шокуейв. То обхваща 49 пациента, изследвани в продължение на 3 години /между 2009-2012/ и разделени в две основи групи: контролна група (24 пациента, подложени само на една радиална сесия от 4 Bar) и терапевтична (25 пациента, подложени на две процедури от 4 Bar с разстояние 7 дни).

Състоянието на пациентите се проследява в продължение на една година. Резултатите сочат, че единичните сесии редуцират болката с 69,9%, а двойните - с 79,3%. Следователно, ефективността на двойните шокуейв сесии са по-висока с около 10% и са повече от подходящи при лечението на хронична пателарна тендинопатия.
 

C21_BTLBG_Article_RSWT_image-3

 

4. Калцифициращ тендинит на рамото

Оригинално заглавие: Radial extracorporeal shock wave therapy in the treatment of shoulder calcific tendinitis
Автори: Viviana Avancini-Dobrović 1, Ljubinka Frlan-Vrgoc, Doris Stamenković, Ivan Pavlović, Tea Schnurrer-Luke Vrbanić
Държава: Хърватия
Година на провеждане: 2011 г.

Раменните калцифични лезии в областта на ротаторния маншон са често срещан проблем във физиатричната и ортопедичната практика. Лезиите са локализирани предимно в сухожилието на supraspinatus, близо до зоната на инсерция в критичната зона. Пациентите обикновено се лекуват консервативно с нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, локални инжекции, физиотерапия и рядко чрез прилагане на хирургични процедури. Болката в рамото води до функционални увреждания и понякога може да доведе до прекомерна употреба на лекарства.

През последните двадесет години екстракорпоралната ударно-вълнова терапия (ESWT) се използва често при лечението на калцифични тендинопатии.

Проучването оценя ефективността на радиалната ударно-вълнова терапия върху група от 30 пациенти на възраст между 28 и 58 години с калцифен тендинит на рамото. Използвано е устройство за провеждане на радиална ударно-вълнова терапия (BTL-5000 SWT) с налягане 3 бара, честота 10 Hz и 2000 удара.

Пациентите са прегледани преди началото на лечението, веднага след лечението и 6 месеца по-късно. Параметрите за оценка включват измерване на обхвата на движение (ROM), измерване на волевата изометрична контракция на раменните мускули с мануален мускулен тест (MMT) и субективна оценка на интензитета на болката с визуална аналогова скала (VAS). Направена е рентгенова снимка преди и 6 месеца след лечението.

Резултатите от проучването сочат, че екстракорпоралната радиална ударно-вълнова терапия е ефективна при лечение на калцифициращ тендинит на рамото.

Нивото на статистическа значимост се определя с t-тест на Стюдент. Радиалната ударно-вълнова терапия, приложена при пациенти с калцифични лезии на рамото на ротаторния маншон, води до облекчаване на болката, увеличаване на обхвата на движение и увеличаване на мускулната сила. Редуциран е и размерът на калцификациите на ротаторния маншон.

5. Спастичност и мускулен хипертонус

Оригинално заглавие: Effect Of Shock Wave Therapy On Muscle Spasticity In Children With Cerebral Palsy
Автори: E. Ilieva, M. Gonkova, I. Chavdarov
Държава: България
Година на публикуване: 2014 година

Целта на проучването е да проследи ефекта на радиалната ударно-вълнова терапия при наличие на хипертонус на плантарните мускули на флексора при деца с церебрална парализа. Изследвани са 7 момчета и 4 момичета на възраст между 2 и 7 години. Приложени са по 1000 шота (ударни вълни) върху прасцовия (Musculus gastrocnemius) и плоския (Musculus soleus) мускул. Сред методите за проследяване на резултатите залягат: пасивен обем на движение, модифицирана скала на Ashworth и педобарометрия. Оценката се извърша преди лечението, веднага след него, както и на проследяващи визити след 2 и 4 седмици.

Резултатите свидетелстват за значително редуциране на спастичността и предполагат множество ползи от лечението с ударно-вълнова терапия при деца със церебрална парализа.
 

C21_BTLBG_Article_RSWT_image-4

 

6. Плантарен фасциит

Плантарната фасция поддържа свода на стъпалото и има решаваща роля в нормалната биомеханика на стъпалото и походката, а всяка промяна в нея много често повлиява негативно и на други части на тялото, предизвиквайки мускулен дисбаланс.

Макар и плантарният фасциит да е разпространен най-вече сред бегачите (Tschopp, 2017), оплакванията от болка в ходилото с плантарната фасция като първоизточник съставляват 11-15% от всички оплаквания, свързани с долните крайници. Острата болка при първите стъпки сутрин е най-характерният симптом за състоянието. Най-често тя се облекчава по време на тренировка, но се обостря отново след почивка, обикновено след по-продължителен период на седене или изправено положение.

За съжаление, през последните десетилетия хирурзите все по-често прибягват до плантарна фасциотомия като обичаен подход за лечение на патологии на краката (в това число и плантарен фасциит), без да взимат под внимание цялостната гама от потенциални постоперативни проблеми, които биха могли да възникнат с течение на времето вследствие на тази операция. Загубата на целостта на плантарната фасция може да доведе до развитие на нови симптоми и патологии не само в областта на стъпалото. Затова и хирургичната намеса трябва да бъде приемана като последна опция.

За щастие, плантарният фасциит (подобно на типичните тендинопатии) може да се лекува ефективно с радиална ударно-вълнова терапия, благодарение на нейните полезни ефекти като миорелаксация, премахване на калцификации, намаляване на възприятието за болка и подпомагане на регенерацията на увредените тъкани.

Най-често, терапевтичният протокол включва 3 терапевтични сесии с шокуейв, но клинично проучване от 2010 година с оригинално заглавие Chronic plantar fasciitis treated with two sessions of radial extracorporeal shock wave therapy (Mahmoud I Ibrahim, Robert A Donatelli, Christoph Schmitz, Madeleine A Hellman, Frederick Buxbaum) цели да тества хипотезата, че хроничният плантарен фасциит може да бъде лекуван успешно и само с две терапевтични сесии.

Проучването обхваща общо 50 пациенти с едностранен хроничен плантарен фасциит, които са разпределени на случаен принцип в две групи – контролна (n=25) и плацебо (n=25).

Контролната група преминава през две терапевтични сесии с радиална ударно-вълнова терапия (2000 импулса с плътност на енергийния поток = 0,16 mJ/mm(2) на сесия), извършени през седмица. Лечението в плацебо групата е проведено със закопчалка/каишка за пристягане на петата (heel clasp).

За измерване и оценка на резултатите е използвана обратна връзка от пациентите в четири времеви точки преди първата терапия; 4 седмици след края на терапевтичния курс, 12 седмици след края на терапиите; и 24 седмици след края на терапевтичния курс.

За моделирането и интерпретирането ѝ е използвана визуална аналогова скала (VAS), както и модифицирана Roles & Maudsley (RM) скала.

В контролната група се наблюдава намаляване на средната VAS оценка от 8,5 +/- 0.3 (средно стандартно отклонение) преди първата терапия до 0.6 +/- 1.5 при 4-седмичната визита, 1.1 +/- 0.3 на 12-седмичната визита и 0.5 +/- 0.1 на 24-седмичната визита. Сходни промени са открити и след интерпретиране на данните от модифицираната RM скала. Подобни резултати не се наблюдават при плацебо групата.

Статистическият анализ показва, че RSWT води до значително намалени средни VAS резултати и средни RM резултати при всички интервали на проследяване в сравнение с плацебо лечението (всеки с p < 0,001). Не са наблюдавани сериозни нежелани реакции на RSWT.

Ето защо, това клинично проучване заключава, че дори две шокуейв процедури могат да са ефективен инструмент в лечението на хроничен плантарен фасциит.
 

C20_BTLBG_Article_Shockwave-therapy_image-7

 

Защо да изберете апаратите за радиална ударно-вълнова терапия от BTL?

BTL Radial Shockwave е най-мощният преносим апарат за радиална ударно-вълнова терапия на пазара с налягане до 6 bar и честота до 22 Hz.

А това го прави възможно най-добрият избор за всеки медицински център. Комбинацията от гъвкава технология и внимание към детайла гарантира редица ползи за вашата медицинска практика, като по този начин ви помагаме да предоставяте и най-добрата грижа на пациентите.

Удобно управление всеки ден

Интуитивното и лесно управление на всички продукти на BTL се е превърнало в наша запазена марка.

Апаратите ни за радиална ударно-вълнова терапия не правят изключение. Те разполагат с голям сензорен екран, бързи протоколи, вградена система за безопасност и възможност за регулиране на терапевтичните параметри в реално време.

Веднага що доставим и инсталираме апарата във вашата практика, нашият екип ще ви направи обучение за работа с него. Апаратите за ударно-вълнова терапия от BTL са толкова лесни за употреба, че не изискват допълнително обучение.

Апликатор от ново поколение

Запознайте се с Magnum – новият апликатор за радиална ударно-вълнова терапия.

Magnum е ултра лек! И освен, че може да се похвали с ненадмината ергономичност, той притежава и единствено по рода си покритие, което абсорбира обратните удари, което не натоварва ръцете на медицинския специалист. Това запазва продуктивността на терапевта постоянна, тъй като работата с апарата не води до преумора.

Magnum е умен! Апликаторът ви позволява да настройвате терапевтичните параметри чрез визуалните индикатори върху него, което осигурява плавен и комфортен работен процес, без да прекъсвате процедурата.

Magnum издържа много повече! Жизненият цикъл на новия шокуейв апликатор е 4 милиона шока, което ви осигурява надеждност в предоставянето на максимално качество на медицинската услуга, както и сигурност във възвръщаемостта на направената инвестиция.
 

 

Разнообразие от трансмитери

Апаратите за радиална ударно-вълнова терапия от BTL разполагат с три вида трансмитери, с които да регулирате характера и дълбочината на проникване на ударната вълна така, че да предоставите най-добрата възможно терапия на вашите пациенти:

•  9-милиметровият стоманен трансмитер е създаден за третиране на акупунктурни точки и малките стави (пръстите на ръцете, китките, ходилата);
•  15-милиметровият титаниев трансмитер е предвиден за третиране на по-дълбоки тъканни структури;
•  20-милиметровият вибриращ трансмитер се използва за извършване на миофасциална терапия.

Еднократна инвестиция с множество приложения

Апаратите за радиална ударно-вълнова терапия от BTL могат да се използват за множество индикации, което ги прави предпочитани от специалисти във физиотерапията, спортната медицина, ортопедията и урологията.

Нещо повече – с еднократна инвестиция всеки медицински център може да осигури гъвкава апаратна процедура, чието приложение да не се ограничава в едно-единствено отделение. Това осигурява надеждна възвращаемост, тъй като капацитетът на машината ще бъде винаги запълнен.

Надежден партньор с международно присъствие

Заедно с всеки закупен апарат за радиална ударно-вълнова терапия от BTL, получавате гаранционно обслужване и пълна подкрепа в решението на вашите софтуерни и технически проблеми.

Разположен в Пловдив, международният сервиз на компанията ви дава достъп до възможно най-добрите сервизни инженери за апаратите на BTL, които ще разрешат всички проблеми в невероятно кратки срокове.

 

BTL Radial Shockwave за вашия медицински център

Ако имате интерес към апарат за радиална ударно-вълнова терапия, разгледайте нашите продукти и ни изпратете запитване.
Екипът ни е винаги на разположение!
 

Последни новини

C21_BTLBG_Article_RSWT_header

Радиална ударно-вълнова терапия: приложения и предимства

Радиалната ударно-вълнова терапия е приложима във физиотерапията, рехабилитацията, ортопедията и урологията, като е подходяща за повлияване на състояния, засягащи най-вече повърхностните тъканни структури.

Част от споменатите детайли, предназначения, конфигурации и/или аксесоари може да не са налични във вашата страна. За повече информация се свържете с вашия локален дистрибутор. Сайтът не е предназначен за потребители от САЩ.