български
Последвайте ни на:

Високоинтензивна магнитотерапия – какво трябва да знаят физиотерапевтите?

Магнитната терапия е популярна модалност във физикалната медицина, която се използва за облекчаване на болката и ускоряване на възстановителните процеси в човешкото тяло. Тя е традиционна част от практиката на всяко отделение по физиотерапия. Но това въобще не означава, че не може да се намери място за подобрение.

Нещо повече - нуждите на пациентите и техните очаквания към качеството на получената медицинска услуга постоянно се засилват. И за да отговорим на нарастваща потребност, създадохме един от най-модерните апарати за провеждане на високоинтензивна магнитотерапия.

 

header_BTLBG-2019-09-12_SIS-article

 

Какво е BTL Super Inductive System?

BTL Super Inductive System е революционна технология за лечение на остри и хронични болкови състояния, засягащи опорно-двигателния апарат и нервната система.

Апаратът генерира електромагнитно поле с висок интензитет, което се предава към човешкото тяло през специален апликатор. Електромагнитната енергия възбужда невроните в третираната зона и образува т.нар. акционни потенциали, които провеждат електрическите импулси. Индуцирания електричен сигнал задейства освобождаването на ацетилхолин и поглъщането му от постсинаптичната мембрана на мускулните клетки. Това предизвиква каскада от реакции, чийто краен резултат е мускулната контракция (съкращение). То е последвано от разрушаване на връзката актин-милозин и мускулна релаксация.

Благодарение на този многократно повтарящ се процес BTL Super Inductive System подобрява физиологичната проводимост на невромускулният апарат и довежда до силно обезболяващ ефект.

BTLBG-2019-09-12_Action-potential

 

Какви са ефектите от високоинтензивната магнитотерапия?

1. Облекчаване на болката

Високоинтензивната магнитотерапия води до частично облекчаване на болката на Вашите пациенти още след първата процедура. За да я премахнете напълно, ще трябва да извършите поне 5 терапевтични сесии.

2. Мобилизация на стави

Понякога мануалното раздвижване, което извършвате, не е достатъчно. С електромагнитното поле ще предизвиквате многократни контракции на мускулите около ставните връзки. Така повърхностите в ставните капсули ще се разместят, блокираните участъци ще се освободят, а движението на Вашия пациент ще бъде възстановено.

3. Миостимулация

Взаимодействието на електромагнитната енергия с тъканите води до деполяризация и множество мускулни контракции. На база избраните терапевтични параметри, високоинтензивната магнитотерапия може както да възобнови волевия контрол върху мускулите, така и да ги направи по-здрави и по-издръжливи.

4. Релаксация на мускули

Електромагнитното поле повлиява върху мускулния тонус на спинално ниво и инхибира спастичните мускули. Този механизъм се използва за третиране на двигателни увреждания, при които е налице спастицитет.

5. Заздравяване на фрактури

Образуването на нова костна тъкан обикновено отнема около 6 седмици. В това време можете да предложите високоинтензивна магнитотерапия на своите пациенти. Това ще увеличи притока на кръв в областта на фрактурата, ще ускори образуването на васкуларна тъкан и хрущялен калус и ще подпомогне техния оздравителен процес.

За какви заболявания се прилага високоинтензивна магнитна терапия?

Високоинтензивната магнитотерапия е подходяща за редица остри, подостри и хронични заболявания на невромускулната и опорно-двигателната система, сред които:

 • Дихателни проблеми, свързани с недобро състояние на междуребрените мускули
 • Спастичност (повишен мускулен тонус)
 • Синдром на карпалния тунел
 • Неврит
 • Счупена кост (фрактура), и др.

Как да проведете терапията?

Провеждането на високоинтензивна магнитотерапия с BTL Super Inductive System е изключително лесно. Целият процес взима предвид комфорта и на пациента, и на терапевта.

 1. Първата (и най-важна) стъпка е пациентът да мине предварителна консултация (преглед). В нея трябва да определите болката, която той изпитва; заболяването, с което идва при Вас; и точното място, на което той изпитва болка.
 2. След това можете да пристъпите към подготовка за терапията. Нагласете апликатора върху мястото на болката. Благодарение на своята гъвкавост и дизайн, той може да се позиционира върху всяка част от тялото.
 3. Стартирайте терапията, като изберете терапевтичен протокол, който отговаря на заболяването и желаната цел. След като апаратът започне работа, настройте интензитета на електромагнитните импулси. Тук обратната връзка от пациента е ключова! Разберете какво е неговото възприятие, за да не му причините дискомфорт.
 4. Оттук насетне, терапията не се нуждае от Вашата пряка намеса. Уредът самостоятелно провежда процедурата. През това време спокойно можете да обърнете внимание на друг свой пациент. Терапията прекъсва автоматично, след като зададеното време приключи.

Какво ще ви попитат пациентите?

Добрият физиотерапевт винаги информира своите пациенти за предстоящото лечение. Високоинтензивната магнитотерапия е сравнително ново решение в съвременната рехабилитация, а приложенията ѝ, както и възможностите за комбинация с други модалности, са множество.

В следващите редове ще прочетете най-често задаваните въпроси, които можете да очаквате от своите пациенти.

Ще усетя ли болка?

Не, терапията не боли. Най-често пациентът усеща мускулните контракции, които може да са съпроводени от леко тръпнене или гъделичкане.

От колко процедури се нуждая?

Броят им зависи от състоянието на Вашия пациент. Стандартно, за да постигнете дълготрайни резултати препоръчваме от 5 до 10 процедури, провеждани два пъти в седмицата.

Колко бързо ще усетя резултат?

Облекчаване на болката се усеща още след първата процедура. Колкото повече са процедурите, толкова по-силен и дълготраен ще е резултатът.

Какви са предимствата за вашия медицински център?

Създадохме BTL Super Inductive System, основавайки се не само на своя богат опит в производството на медицинска апаратура. Ние искахме да произведем технология, която да направи предоставяната от Вас здравна услуга по-добра и по-печеливша.

Използвайки BTL Super Inductive System в своята медицинска практика, Вие:

 1. Вие придобивате високотехнологичен медицински уред, който е безопасен, лесен за управление и с доказана ефективност.
 2. Вие получавате инвестиционен продукт, който започва веднага да генерира приходи – без нужда от консумативи, без необходимост от обучение, при непрекъсната работа в продължение на целия ден!
 3. Вие ще предлагате медицинска услуга, която носи дълготрайни резултати и с която ще сте герой в очите на пациентите. Високата удовлетвореност от самата процедура ще подобри имиджа и на Вашата практика, което на свой ред ще Ви осигури още нови пациенти.

 

Виждате ли място за високоинтензивния магнит в своя здравен център?

Разгледайте техническите характеристики на BTL Super Inductive System!

BTLBG_2019-06-20_SISarticle_Product

 

 • Честота до 150 Hz
 • Интензитет до 2.5 Tesla
 • Безоператорен апликатор с патентована технология
 • 8.4-инчов цветен сензорен екран
 • Бързи протоколи и терапевтична енциклопедия
 • Cool Flow технология за работа през целия ден